Nekadašnji rektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici traži odštetu od Srbije zbog nezakonite smene 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Vrhovni kasacioni sud poništio je odluku vlade Srbije kojom je bivši rektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici razrešen ove funkcije, a u toku je drugi sudski postupak pred Osnovnim sudom u Beogradu za nadoknadu štete koju Srećko Milačić traži od vlade Srbije.

Vrhovni kasacioni sud je još početkom 2021. godine usvojio tužbu Srećka Milačića, na odluku o svojoj smeni četiri godine ranije, da se radilo o nezakonitoj odluci, potvrdio je za KoSSev Srećko Milačić.

On je odluku vratio na ponovno odlučivanje, što u praksi, osim toga što je Milačić dobio moralnu satisfakciju, danas praktično nema drugi značaj, s obzirom na to da je njemu, kalendarski, mandat rektora već istekao.

Razrešen rektor, prema propisima ne može da bude biran ponovo, ali, kako je odluka uklonjena kao nezakonita, on bi se, da mu je u toku mandat, sada mogao vratiti na svoju dužnost.

Milačić sada vodi postupak za nadoknadu materijalne štete zbog nezakonitog razrešenja, a sledeće ročište ima 19. jula pred Osnovnim sudom u Beogradu.

„Nadam se i poslednje, jer je prethodno odlukom Vrhovnog kasacionog suda rešeno pravno pitanje, samo je ostalo da se utvrdi visina naknade štete zbog nezakonite odluke“, rekao je za KoSSev.

Na pitanje zašto je dve godine ćutao od kada je Kasacioni sud presudio u njegovu korist u odnosu na ono što je prošao ne samo sa smenom, već sa načinom na koji je smena izvršena i šokantnim pritiscima koje je prijavljivao, Milačić je naglasio da je čekao da se završi postupak za nadoknadu štete pa da sve objavi.

Srećko Milačić bio je rektor na Prištinskom univerzitetu, sa jednim reizborom, od 2012. do svoje smene 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari