Nekoliko minuta pre zemljotresa u BiH nekim vlasnicima mobilnih telefona stizala upozorenja 1

Vesti o zemljotresima koji su ovih dana potresali BiH i susedne zemlje, pratila je i informacija da su nekim vlasnicima mobilnih telefona nekoliko minuta pre stizala upozorenja da sledi potres i da odu na bezbedno mesto.

Mogućnost da proslede takvu informaciju imaju aplikacije koje se mogu preuzeti na Android, iPhone i iOS uređaje. Android ima namenski servis za zemljotrese dok se iPhone i iOS oslanjaju na lokalne usluge i nude opciju digitalnog podsetnika koja je direktno povezana sa, recimo, državnim seizmološkim savezom, piše hrvatski Tportal a prenose Nezavisne novine.

Navodi se da su verovatno najbolje aplikacije za ovakva upozorenja LastQuake, Earthquake Network i My Earthquake Alerts – US & Worldwide Earthquakes a sve tri su besplatne.

LastQuake, za iPhone je besplatna aplikacija posvećena informisanju i prikupljanju izjava u realnom vremenu. Ovaj zvanični alat Evromediteranskog seizmološkog centra (EMSC) dizajnirali su seizmolozi. Zahvaljujući aktivnom učešću velikog broja korisnika, ESMC-u je potrebno samo nekoliko minuta da proceni uticaj zemljotresa i potom obavesti građane. Pored informacija u realnom vremenu, aplikacija nudi pristup komentarima, fotografijama i video snimcima svedoka, nudi mogućnost deljenja informacija putem društvenih mreža, SMS servisa koji mogu da obaveste voljene osobe, kao i savete za ponašanje nakon zemljotresa.

Earthquake Network je sveobuhvatna aplikacija za zemljotrese i za mnoge zemlje je jedini sistem upozorenja. Ona nudi obaveštenja u realnom vremenu ako živite u blizini epicentra, upozorava nekoliko sekundi pre potresa ako živite daleko od epicentra, i sve ostale funkcije koje biste očekivali.

My Earthquake Alerts pruža informacije o zemljotresima, a ono što je izdvaja, pored jednostavnog dizajna optimizovanog za iPhone, je da ima bazu podataka o zemljotresima koja seže do 1970-ih godina, pišu Nezavisne novine i zaključuju da za koju god da se odlučite, biće to dobar izbor imajući u vidu situaciju u regionu tokom prethodnih nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari