Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić izjavio je za Danas da su u skladu sa nalogom Vlade ukinuti bonusi i nagrade zaposlenima u Opštinskoj upravi.

– Nešto su povećana socijalna davanja zaposlenima kako bi se na neki način ublažio taj udar na njihove zarade. Mislim da je zaista nelogično da 150 radnika u Opštinskoj upravi jedini budu kažnjeni od svih budžetskih korisnika a da pri tom njihove kolege iz kulture imaju 30 do 40 odsto veću platu od njih. Nadam se da će to biti ispravljeno, ako ne do kraja ove godine onda sigurno sledeće godine – kaže Vasić.

On naglašava da u Uredbi o smanjenju tih bonusa i nagrada piše da važi za sve osim za kulturu, obrazovanje, vojsku…

– Jednostvno, zaboravili su radnike opštinske uprave. Nije problem da se plata zamrzne za ovu i sledeću godinu, ali je problem u ovom trenutku kada su stalna poskupljenja i inflacija neminovna, tu prosečnu malu zaradu zaposlenih u opštini smanjiti za 30 odsto – kaže Vasić.

Vasić kaže da kad je reč o prihodima u opštinskom budžetu koji se ostvaruju sa područja opštine mimo transfera iz republičkog budžzeta, mogu da budu relativno zadovoljni.

– U odnosu na prošlu godinu, ostvarenje budžeta je 95 odsto, što u ovoj situaciji, kad se pogleda kako se pune republički ili budžeti drugih opština, može da se oceni zadovoljavajućim. To je nešto ispod plana, ali ponajviše zbog toga što su nam smanjeni transferi iz Republike – kaže Vasić.

Odbornici Skupštine opštine Pirot su na poslednjoj sednici usvojli rebalans opštinskog budžeta koji je zbog smanjenja transfera iz Republike manji za oko milion evra i iznosi 930 miliona dinara.

Vasić dodaje da opština Pirot ima nekih manjih problema sa likvidnošću i ne ispunjava istom dinamikom one obaveze koje su nekad ispunjavali.

– Može se reći da ipak sve svoje obaveze ispunjavamo. Plate svih budžetskih korisnika su redovne, trudimo se da materijalne troškove školama i drugim budžetskim korisnicima isplatimo na vreme – kaže Vasić.

On napominje da uprkos krizi investicije na području opštine nisu stale, za raziku od mnogih opština gde su zaustavljene sve investicije do daljneg.

– Generalno, u ovoj prvoj polovini godine moramo da budemo zadovoljni. Naše želje su veće. Nadam se da će ova godina da se završi onako kako smo planirali i da ćemo odgovoriti na sve zahteve i da će sledeća godina biti malo bolja – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari