Nema nadoknade časova zbog dojava o bombama u školama 1Foto: Nenad Kovačević

Ministarstvo prosvete nije slalo školama uputstva o načinu nadoknade časova koji nisu održani u školama zbog učestalih dojava o postavljenim bombama, potvrđeno je Danasu i u Ministarstvu i u nekoliko beogradskih škola, povodom pisanja nekih medija.

Kako su nam rekli direktori, zaključivanje ocena je uveliko u toku, školska godina je završena za maturante osnovnih i srednjih škola, a izgubljeni časovi se nadoknađuju u hodu.

Prethodnih nedelja više nastavnih dana je izgubljeno zbog lažnih dojava, pa su neke škole organizovale onlajn nastavu ili su nastavnici slali učenicima materijale i uputstva šta treba da urade.

U nekim školama u danima kada su stigli mejlovi o postavljenim eksplozovnim napravama nije bilo časova, ali ni formalne nadoknade.

Direktori podsećaju da je ove školske godine dozvoljeno odstupanje od propisanog plana i programa do 20 odsto pošto je zbog pandemije virusa korona na snazi Pravilnik o posebnom programu obrazovanja i vaspitanja.

Taj pravilnik predviđa da je u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti, dozvoljeno odstupanje do 20 odsto od propisanog plana i programa nastave i učenja, a škole su bile obavezne da svoje planove rada za ovu školsku godinu usklade sa ovim dokumentom.

Pred đacima i nastavnicima do kraja školske godine je još jedna nedelja, a petak 24. jun je poslednji nastavni dan.

Ministar prosvete Branko Ružić je sredinom maja izjavio da će određena nadoknada časova izgubljenih evakuacijom škola zbog višednevnih lažnih dojava o bombama biti potrebna, a da je na direktorima škola da odluče po kom modelu će to biti.

„Da li će biti sažimanje gradiva, da li će biti produženje nastave, dodavanje nekog sedmog ili osmog časa, ili radna subota, ali osnovni cilj u ovom trenutku je da na regularan način privedemo godinu kraju“, rekao je Ružić u emisiji „Pravi ugao na Radio-televiziji Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari