Libijski vođa Muamer el Gadafi izjavio je da se nalazi „pred zidom“, ali se ne boji smrti, i da će se borba protiv zapadnih „krstaša“ nastaviti sve do kraja. U poruci emitovanoj na televiziji Libije, Gadafi je kazao povodom pogibije porodice svog saradnika Hildija Hmidija u u napadu NATO, da ne postoji mogućnost postizanja sporazuma sa Zapadom, koji „ubija decu i unuke Libijaca“.


– Mi smo pred zidom, a vi možete da se povučete. Ničega se ne plašimo. Ne tražimo ni da živimo, ni da se spasemo – rekao je Gadafi, prenosi Beta. Libijski lider je takođe ocenio da Zapad vodi krstaški rat protiv muslimanskih zemalja čija meta su deca i civili. Gadafi je pozvao UN da pošalju istražitelja i utvrde da NATO bombarduje civilne ciljeve.

– Mi ćemo ostati, mi ćemo pružati otpor i nećemo se predati. Bombardujte dve, tri, deset ili 100 godina – rekao je Gadafi.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton dovela je u pitanje prioritete poslanika američkog Kongresa koji kritikuju američku intervenciju u Libiji. U izjavama novinarima tokom kratke posete Jamajki ona je upitala poslanike: „Na čijoj ste vi strani?“. Republikanci u Donjem domu Kongresa, koji u tom telu imaju većinu, odlučili su da izglasaju dve mere o američkom učešću u akciji NATO u Libiji. Prva je da daju predsedniku Baraku Obami „ograničen autoritet“ da nastavi učešće SAD u operaciji protiv državnih snaga Libije, a druga je da prekinu finansiranje učešća u vojnim operacijama. Te mere su odraz rastućeg nezadovoljstva time što Obama nije tražio podršku Kongresa za rat u Libiji.

– Da li ste vi na Gadafijevoj strani ili ste na strani težnji libijskog naroda i međunarodne koalicije koja ga podržava? Za Obaminu administraciju odgovor na to pitanje je jasan – poručila je Hilari Klinton kongresmenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari