Nemačka ambasadorka uručila opremu graničnoj policiji Srbije vrednu skoro pola miliona evra 1Foto: MUP

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anka Konrad predala je juče pomoć graniočnoj policiji Srbije u vidu opreme vredne 465.894 evra, saopštila je nemačka ambasada.

Kako se navodi u saopštenju, radi se o 14 terenskih vozila za kontrolu i patroliranje duž granica, kao i 30 mobilnih termovizijskih kamera sa dometom od hiljadu osamsto metara.

„Pred Nemačkom i Srbijom se nalaze zajednički izazovi. Reč je o suzbijanju iregularnih migracija i o efikasnoj borbi protiv organizovanog prekograničnog kriminala. Nemačka i Srbija u ovoj oblasti sarađuju već dvadeset godina. U Nemačkoj ambasadi u Beogradu rade predstavnici kako Savezne policije, tako i Savezne kriminalističke policije Nemačke. Samo u periodu od 2017. do 2023. godine Nemačka je pružila pomoć Srbiji u opremi i opštoj podršci u ukupnoj vrednosti od 4,4 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

Ništa manje važno nije ni prenos znanja i veština u okviru kurseva, seminara i susreta eksperata u cilju jačanja prekogranične saradnje. U tom kontekstu se Ambasadorka Konrad izuzetno radovala što je lično imala priliku da prati završnu zajedničku vežbu studenata Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu, Akademije Savezne policije u Visbadenu i Nacionalnog univerziteta za javnu upravu u Budimpešti, održanu 24. maja 2023.

Ambasadorka je izjavila da ćemo blisku saradnju nastaviti u duhu poverenja i narednih godina.

„Smatramo našu policijsku saradnju važnim stubom naših bilateralnih odnosa. Ona ujedno doprinosi približavanju granične policije Srbije sprovođenju standarda EU i pravilima primene Šengenskog sporazuma, kao i trasiranju izazovnog puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji“, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari