Nemačka istoričarka: Tito bi teško mogao da spreči raspad Jugoslavije

Ostavite komentar


  1. Kohi Tito? Onaj iz 1945 sa 60 godina ili onaj iz 1990 sa 100 godina. Nreopjevana glupost. Njegovo djelo, ustav SFRJ iz 1974. je omogućio rasturanje države. Uostalom, to je i sam priznao.

    1. Tito je rasturio Jugoslaviju jer je vodio računa najviše o interesima Hrvata i Slovenaca.

      1. Dobar dan drage gospodje i gospodo.

        Ova analiza ima smjera u nekim dokazima, ali mogu reci da u to vrijeme tito je bijo u sredini amerike i rusije to je bila vlada za narod i slobodu koliko je tito dao lijepih slika za jugoslaviju sirom svijet on je licnost evrope kojeg jos nijesmo vidjeli u evropi

    2. Kao gimnazijalci,kad je donet Ustav 1974.,morali smo napamet da znamo član u kome je pisalo da Republike Jugoslavije imaju pravo samoopredeljenja,do ocepljenja.Sećam se koliko mi je bila čudna ta odredba,pitajući se da li je moguće da se dozvoljava ocepljenje dela države?Ni slutila nisam šta to zaista može da znači.

    3. Nikada se neće ponvo rodit taka ličnost kao TITO bilo je više Demokracije
      I ravnopravnosti u YU nego sad u svim državama koje su nastale

    4. Koja naklapanj. Ti to be bio dictator samo u Briuni odijelu, sesiru I cigari u ustima. U odnos na ostale dovoljno pametan da se svojih protivnika rijesava jednako brutalno samo iza barsunaste zavjese. Svoj sun on sa Staljinom bogato iskoristio. To je I razlog sto mu je sve ta zgadija posla na pokop. Pravili su se da nista ne znaju. U zadnjih 5 godina to isti demokrati proglasili su ga u 4 mjerodavne ankete medu 1oNAJVECIH SVJETSKIH ZLOCINACA u povijesti svijeta. To naravno vagina koja komentira uredno zaboravlja.
      A uzrok raspada mile vam Jugoslavije je vjecni neostvaren san o v e l i k o j S r b I j i I srbskom nacionalizmu koji datira od pocetka proslog stoljeca a kulminirao je pojavom Milosevica uz veliku ulogu SPC.

  2. Raspad SFRJ nije bio upitan još od sedamdesetih.
    Pravo pitanje je da li je neko mogao da spreči krvoproliće.

  3. Koja glupost! Pa Tito je, zajedno sa Bakarićem, Kardeljom i Dolancom upravo pomagao da dođe do raspada Jugooslavije. I na vrhuncu svoje moći dozvolio je a nije sprečio propalog učitelja Kardelja koji je, verovatno, imao samo završenu srednju učiteljsku školu, da krpari na novom ustavu kojim je odmah posle donošenja, već bio zapečanjen raspad Jugoslavije! A šta su radili srpski političari? Čutali kao zaliveni plašeći se i da zucnu protiv Kardelja i bande, da ne izgube svoje po Dedinju otete vile i druga prisvojena dobra nekadašnjih vlasnika. Naravno da ne izgube i svoje pozicije moći. Baš kao i danas kada mnogi ćute pred (ne)delima Vučića koji je u Srbiji uzurpirao kompletnu vlast!

  4. Historičarka Čalić nije navela glavni razlog propasti Jugoslavije. Zašto su propali ostali sistemi socijalističkog bloka, SSSR, Rumunija, Poljska itd? Kad je pao Berlinski zid, znalo se da će se Evropa dobro zatresti. A i jedno i drugo je projektovano od strane imperijalističkog kapitalizma, uz pomoć i podmićivanje domaćih rasturača – Miloševića i Tuđmana na prvom mjestu. Jasno je da takvom kapitalizmu nije odgovaralo onakvo društvo. Makar je u Jugoslaviji postojalo neko načelo jednakosti i ravnopravnosti. Takva načela su zabranjena u kapitalizmu, jer on počiva na eksploataciji radnika. On je bolestan i nepravedan sistem, održava se uz pomoć nepravednih političkih uređanja i ustava. Ali, neće dugo. Sve ima kraj, naročito bolesni organizmi. Istina ej da je Ustav iz 1974. godine već otvarao vrata za otcepljenje, dakle rasturanje. Njega je donio Kardelj.

  5. Mislim da gospođa greši. Kod Tita bi takvi pacovi kao Milošević, Tuđman i Izetbegović jednostavno preko noći nestali, po potrebi sa celim porodicama, i to bi bio kraj svake ideje o rušenju države. Nema toga što on ne bi uradio kako bi je sačuvao u celini.

  6. Da je za njegova zivota pao Berlinski zid, sudbina bi mu bila prosek sudbina Nikolae Causeskua i Slobodana Milosevica.

  7. Pa tito jeste taj koji je načeo Jugoslaviju već 1974 kada je promenio Ustav gde je uveo amandman o slobodnim formiranjem država iz saveznih Republika…to je jasno ko pasulj !

  8. Mene cudi da jedna profesorka cuvenog Ludwig Maximilan Univerziteta u Münchenu moze uopste i da pomisli da komentarise Tita sa zlocincima kao sto su Hitler i Staljin! Vec pomen toga govori o njenoj kvalifikaciji! Moze li iko od takvih da shvati da svet nije crno-bela slika i da ima hiljade nijansi?

  9. Nije Drug Tito ni Tudjman ni Milosevic koji su RASTURILI nam drzavu Yugoslaviju.Tito stvori drzavu i ostala bi da smo imali drugog Tita, a ova neka broji zvezde na nebu

  10. Nikada se neće ponvo rodit taka ličnost kao TITO bilo je više Demokracije
    I ravnopravnosti u YU nego sad u svim državama koje su nastale

  11. Istorija nas uci koliko vrede Nemacke procene ovog dela sveta i koliko na kraju kostaju. Stare navike se tesko menjaju.

  12. Zasto mi niste objavili komentar. Slobode misljenja vam je kao u najbolja vremena Josipa Broza Tita

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.