Žandarm koji nije hteo za Stankovićem i Belivukom: Ko je Nenad Vučković, policajac koga istrage tužilaštva godinama zaobilaze? 1Foto: Vojska Srbije

Godinama unazad, žandarm Nenad Vučković Vučko u javnosti se doživljavao kao mitsko biće domaćeg podzemlja. Kad je on u pitanju, mnogo više se nagađivalo nego što se znalo.

Iznosile su se spekulacije i poluinformacije, a malo toga se lepilo za Vučkovića. Godinama je najopipljiviji dokaz protiv njega bila fotografija sa tribine gde zagrljen navija sa Aleksandrom Stankovićem i Veljkom Belivukom. Dokaz koji je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović lakonski odbacio tvrdnjom da nije nezakonito navijati.

Spominjao se Vučković u raznim krivičnim prijavama i tužilačkim spisima, ali istrage nikako nisu kretale u njegovom pravcu.

Tako je Vojni sindikat Srbije 2017. godine prijavio dva oficira zbog sumnje da su dozvolili Vučkoviću, Belivuku, Stankoviću, kao i generalnom sekretaru Vlade Novaku Nediću da koriste strelište u kasarni u Pančevu. Zbog nedostatka dokaza, prijava je odbačena.

Spominjao se Vučković i u krivičnoj prijavi povodom demoliranja kafića “Holivud” člana navijačke grupe “Alkatraz” Aleksandra Vavića, ali nikada nije ispitan.

Nije se tužilaštvo zainteresovalo za Vučkovića ni kada su istraživali bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović. Naime, Hrkalović se sudi, između ostalog, i zbog sumnje da je naložila da se tužilaštvu sa zakašnjenjem dostavi izveštaj veštačenja telefona Veljka Belivuka u slučaju “ubistvo na šinama”. Iz spornog izveštaja se vidi i deo komunikacije između Belivuka i Vučkovića u kojem se spominje Hrkalović, ali i “šef”, ali i “glavni šef”.

Brojne praznine u njegovoj biografiji i ulozi u huligansko-kriminalnoj piramidi popunio je juče portal KRIK. Oni su objavili tekst koji se u najvećoj meri temelji na tajno snimanom razgovoru koji je Vučković vodio sa svojih nekoliko saradnika. Razgovor otkriva mnogo – od toga ko je i zašto ubio Aleksandra Stankovića do toga da je Vučković imao “celu policiju u rukama”.

Tekst otrkiva da je Vučković bio blizak i sa Stankovićem i sa Belivukom, ali da su obojica u jednom trenutku krenuli putem kojim on nije želeo. Iz saveta svojim saradnicima, videlo se da Vučković dobro uvideo kuda taj put vodi.

Od šturih biografskih podataka zna se da je Vučković iz Kruševca, te da je do 2016. godine bio pripadnik specijalne brigade u vojsci. Za sada, nadležni se prave da nije objavljen tekst o njegovoj povezanosti sa kriminalnim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari