Nenadić: Odnos Srbije prema preporukama međunarodnih organizacija neodgovarajuć 1Foto: N1

Postupak protiv Srbije u Savetu Evrope zbog nesprovođenja preporuka za sprečavanje korupcije, svakako je loša vest i pokazuje da odvašnje vlasti ne ispunjavaju svoje obaveze, ocenio je u Novom danu Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Za Srbiju i još osam država je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, „u celini nezadovoljavajuće“ primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije koja deluje u sklopu Saveta Evrope (GRECO) čiji je godišnji izveštaj objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do „nazadovanja u borbi protiv korupcije“.

Nemanja Nenadić izjavio je u Novom danu TV N1 da je to svkako loša vest, jer govori o tome da Srbija svoje obaveze nije sprovela na vreme. Naime, postupak je, kako kaže, pokrenut još u oktobru prošle godine, a sada je GRECO sumarno objavio koje sve zemlje nisu ispunile svoje obaveze dobijene još 2015. godine, a čiji je rok za ispunjenje istekao na kraju 2016.

“Kada sve to imamo u vidu, možemo zaključiti da je odnos naše države prema preporukama međunarodnih organizacija neodgovarajuć”, smatra Nenadić i ističe da izveštaje GRECO gleda i EU koja na osnovu njih izvlači svoje zaključke o napretku zemalja kandidata u procesu evrointegracija.

Savet Evrope i GRECO u posebnom saopštenju ističu da je „u nekim evropskim zemljama u 2017. godini došlo do zastoja i izmena zakonskih inicijativa za pospešenje reformi prethodno pokrenutih za jačanje sprečavanja korupcije, ili se spremaju reforme koje bi mogle dovesti do kršenja normi Saveta Evrope za suzbijanje korupcije, piše N1.

Nenadić smatra da se to saopštenje odnosi na pojedine evropske zemlje koje su napravile korak nazad kada je reč o poštovanju ljudskih prava, ali ne isključuje mogućnost da i Srbija dođe na udar takvih razmatranja.

Podseća na Nacrt zakona i izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u kojem postoje odredbe koje bi ograničile već dostignute standarde u Srbiji.

“Jedna od ideja je da se isključe državne firme organizovane kao akcionarska društva ili da se uvede upravni spor protiv rešenja poverenika, pa da čekamo mesecima duže da dobijemo ta dokumenta”, upozorio je na N1 Nenadić.

Ocenio je i da su promene Ustava problematične. Iako Ministarstvo pravde očekuje pozitivne ocene Venecijanske komisije na Ustavne amandmane, Nenadić smatra da se ta očekivanja baziraju na tome što se neki od predloga ustavnih izmena poklapaju sa minimalnim evropskim standardima, ali ističe i da minimum nije ono što Srbiji treba, već rešenja koja su bolja od postojećih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari