(Ne)obavezna bioskopska projekcija za đake

Uoči projekcije filma "Kralj Petar Prvi" u Leskovcu direktorima srednjih škola upućen sporan dopis

Ostavite komentar


  1. Bolje deci da puste dokumentarni film “Gde cveta limun žut” nego ovaj film koji krivi perspektivu i činjenice o Prvom svetskom ratu. Inače ja sam gledao u bioskopu 2006 ili 2007 kad sam išao u osnovnu školu, bilo je besplatno. Bolje je da deca slušaju mirnu, emotivnu i zaista prelepu naraciju Dragana Nikolića o dogadjajima Prvog svetskog rata nego primitivno i prizemno pumpanje nacionalizma i pumpanje ega i džepa Lazara Ristovskog.

  2. Зашто је редакцији портала Данас то лоша вест? Ваљда треба ђаци у Србији да виде једно такво историјско виђење прошлости државе у којој живе.

    1. Na osnovu čega ste iz ovog teksta stekli utisak da je u pitanju….лоша вест i to pripisujete portalu „Danas“-a? Tekst, ili ova vest, se bavi jednom retrospektivom događanja u vezi (ne)obaveznosti gledanja pomenutog filma od strane učenika i nesmajnog i veoma diskutabilnog postupanja pomenutih čelnika u Sistemu obrazovanja koji trebaju da realizuju tu „(ne)obaveznost“, a po, kako se da zaključiti, naredbi sa „višeg“ nivoa. Sva ta dešavanja ne idu nam na čast, potezi su providni i ostavljaju mučni utisak, i što je najlošije za cilj, što je uočljivo iz kosmosa, imaju samo da se uzmu pare, a…….. историјско виђење прошлости државе….. je licemerno pokriće i ne pije vodu.

    2. Ako bi procitao ceo tekst botu mozda bi razumeo da se na silu trazi od dece i roditelja da plate i gledaju film. Mozda crtani dijagrami za botove trebaju biti prilozeni uz svaku vest kako bi i oni i oni koji ih vode razumeli o cemu list Danas pise.

  3. Гледао сам филм. Допада ми се. Али…власт је очигледно била заинтересована да се овај филм сними и можда нека размишљања краља Петра I чују. Не знам да ли су нека краљева размишљања случајно (или „случајно“) подударна са јавним размишљањима Врховног.

  4. U Požarevcu je iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno na ime „autorskih prava“ a u ime Centra za kulturu, 1.100.000,00 din.!

  5. Razmisljali smo da odemo u bioskop i gledamo film. Sada nemamo dilemu, svakako ga necemo gledati.

    1. Otkud, mutirani ? Taj bi se tukao da može, samo tako, od Đevđelije do Triglava pod uslovom da ostane živ i zdrav kao devedesetih. Ovog puta je, međutim, namirisao novac, ogoman novac, na koji radikali nikad nisu bili gadljivi, ali je devedesetih bio rezervisan samo za jednog, za mešinu.

  6. Šta reći, a ne zaplakati? Ehhhh, tužna, jadna, napaćena i posrnula zemljo šta si doživela? Ima li kraja ovom svekolikom ludilu i kuda mi ovo idemo? Je l’ moguće da nam je svest ovoliko pomućena i šta se to s nama dešava? Koliko je žalosna, tužna i bedna ova manipulacija mladim naraštajima od strane onih koji bi im, po svakoj zdravoj logici, morali biti uzor i primer i šta očekivati od te dece u budućnosti!?

  7. „Molimo Vas obavestite razredne starešine da su u obavezi da organizuju učenike i sakupe novac za karte (200 dinara) i obaveste Vas o brojnom stanju.“

    I onda kažu da nije obavezno. Cirkus i klasična diktatura.

    1. Da li razumes sta si procitao? Ako se od razrednih staresina trazi brojno stanje, to znaci da nije obavezno, vec koliko se prijavilo? Botu na kvadrat!

  8. Kartu za film ne vredi ni 10 a kamoli 200 dinara platiti jer je film pun izmišljotina i maštarija a osim toga je očigledno i „partijski projekat“. A sto se tice Laze, on je pokazao i dokazao da nikad nije bio među najboljim glumcima(iako su ga tamo mnogi svrstavali) vec da je uvek glumio na galamu i buku,glavate i grlate balkance. Nešto finije ispričati i odglumiti nije njegov nivo. A i ne mora bit jer je konacno naisao na naprednog sponzora,isto tolko grlatog i osionog kao i vecina likova koje je glumio Ristovski.

  9. Opstina Novi Becej platila 200000 dinara za karte ….Novi reket ,do sada su uplacivali samo informeru …Ruka ruku mije

  10. Ne interesuje me vise nijedan film ovog mrsomuda. Promenicu misljenje ako dobije Oskara ili Zlatnog lava!

  11. Nikad se ovde ništa neće suštinski promeniti!
    Kad sam ja išao u školu, pod obavezno smo morali da gledamo one glupe partizanske vesterne „Neretvu“ i „Kozaru“. Danas učenici moraju da pod obavezno gledaju Lazino mrsomuđenje na državni trošak.
    Prošle su tolike godine, ali vidim da nismo nikad ništa naučili! Ideologije ovde dolaze i prolaze, ali očigledno da jedino što uvek ostaje, to su poltroni na direktorskim mestima. Ovo je samo još jedan dokaz koliko je ljudski materijal u Srbiji loš. Nema to nikakve veze ni s komunizmom, ni s bilo kojom drugom ideologijom, nego isključivo sa oportunizmom i uvlakaštvom koji su glavne osobine našeg mentaliteta. Jbg, to smo mi. Zato nam tako i ide…

  12. Ne znam u cemu je problem, mislim da bi sto veci broj ljudi trebalo da vide ovaj film i da budu ponosni na nasu istoriju kojom bi mnogi voleli da je njihova.

    1. Pa problem je, recimo, što je gledanje filma, bilo kog, i još ponešto, lična stvar i izbor svakog pojedinca. Ako je film u funkciji obrazovanja, poučnosti u nečemu, negovanju nekakvih „tradicija“,…………ili ima poseban istorijski značaj, onda deci to treba posebno objasniti, ali i pored toga ostaviti im da sami odluče da li će ga gledati i bez ikakvih uslovljavanja. U tom slučaju gledanje fima mora biti besplatno jer je i školovanje, shodno zakonima, besplatno. U svakom slučaju ne sme se zavlačiti ruka u džepove roditelja jer to nije humano (zarađivati na deci). Najkraće: bruka i sramota za sve u lancu koji su se drznuli da zlopotrebe svoje funkcije i da na ovako besprizoran način srozavaju svoj autoritet kod dece i njihovih roditelja. Gde im je savest i kakav tretman očekuju u društvu imajući u vidu delikatnost posla kojim se bave?

  13. U SAD-eu od vrtica do loledza OBAVEZNO je podizanje zastave i slusanje nscionalne himne.Nsrsbno isto vazi za svaku predstavu.NBA,NHL NFA i tako
    .

  14. Da, moja deca su dosla kuci i rekla da moraju da plate po 200 dinara i da moraju da gledaju film. Iz prilozenog se jasno vidi da se preko dece prepucavaju svi pa i direktori skola. I nemoj niko da porice da to nije naredjenje. Uzmite od dece, a da ne pomislite da li su svi u mogucnosti da plate. Sramota!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.