Neophodnost imunizacije neupitna 1Foto: Pixabay free photo

Da je vakcinacija najbolji vid u prevenciji protiv virusnih oboljenja usaglasila se struka na seminaru nedavno održanom u Vršcu, pod sloganom „Ko rano rani“.

Lekari i specijalisti naglasili su da je neophodno vakcinisati se i protiv pneumokoka i protiv virusa gripa kao i protiv kovida.

Dr Ana Balać Jovanović podsetila je da je vakcina tekovina modernog doba.

„Zahvaljujući tome mi danas nemamo smrtnost kao što smo je imali u ranijim vremenima“, kazala je Balać Jovanović.
Na seminaru upozoreno je da se bliži period gripa. S tim u vezi, struka objašnjava neophodnost vakcinacije.

Oni ističu da vakcina nije garant da se neka osoba neće razboleti. Imunizacija podrazumeva da će virus, ukoliko ga neko dobije, imati mnogo blaži oblik nego što bi to bilo kod pacijenta koji nije vakcinisan.

Kako je kazao dr Goran Stojanović, rukovodilac Klinike za pulmonološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojdvodine, vakcinacijom su eradikovane neke bolesti.

„Najznačajnija bolest koja je „kosila“ stanovništvo jeste paraliza i dečija paraliza kao i morbila“, kaže dr Stojanović.

S obzirom na porast anti-vaksera, struka je skrenula pažnju da je edukacija pacijenata od izuzetnog značaja. Uza to, dr Stojanović, kazao je da veliku ulogu u lečenju igra i pacijentova psiha, objasnivši da je potrebno posvetiti vreme pacijentu i razgovarati s njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari