U Kanjiži se od 9. do 11. jula održava peti EMI festival, tačnije kamp, koji okuplja muzičke grupe iz Mađarske i Vojvodine, uz prateće filmske i dečije programe. Organizator je Jedinstvena mađarska omladina, nevladina organizacija koji ima za cilj, kako stoji na njihovom sajtu, da poveže mlade iz Mađarske i one van granica i podstakne njihovu komunikaciju.


Organizator je organizacija EMI – Jedinstvena mađarska omladina, dok je u Kanjiži za ovogodišnji kamp zadužen Savez Rakoci.

Na upozorenje Udruženja antifašista iz Novog Sada da je reč o neonacističkoj i profašističkoj manifestaciji, Zoran Šećerov, izvršni potpredsednik stranke Mađarski pokret nade, kaže da je prema objavljenom programu reč o poznatim bendovima koji nastupaju širom Mađarske.

– Da se radi o neonacističkim i profašističkim grupama verujem da bi njihov nastup bio i tamo zabranjen. Jer Mađarska nije nacistička zemlja, ona je kao što je poznato članica EU. Uostalom, u tom slučaju bi i ovde takvi festivali bili zabranjeni, a eto, taj kamp se održava već peti put. Među najavljenim muzičkim grupama doista ima i onih koje inspiraciju nalaze u mađarskoj nacionalnoj istoriji, koje se bave nacionalnim temama, kao što je recimo sastav Karpatia. Po mom mišljenju, taj sastav može na neki način biti pandan ovdašnjoj Ribljoj čorbi, koju takođe odlikuje nacionalni „zanos“ – kaže Šećerov.

Predsednik Opštine Kanjiža Njilaš Mihalj takođe navodi da je reč o neinformisanosti.

– Opština Kanjiža doduše nije organizator, mi samo dajemo prostor ovom događaju, ali smatram da se neosnovano diže prašina oko toga. Reč je o jednom tradicionalnom kampu, čiji je program sasvim pristojan i nema ni reči o nekakvim neonacističkim ili profašističkim bendovima. Čuo sam i ja te primedbe, i siguran sam da su one potekle iz neobaveštenosti o tome šta zapravo znači ovakva manifestacija, kaže u izjavi za Danas Njilaš Mihalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari