Neposredna nastava u svim školama i naredne nedelje 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Tim za škole razmatrao je epidemiološku situaciju i doneo odluku da i od ponedeljka, 12. septembra u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji učenici pohađaju nastavu neposredno.

U dopisu školama se podseća i da je u skladu sa zaključkom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid -19 prekinuta primena mere karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte osoba obolelih od kovida.

Obolele osobe, odnosno osobe kod kojih je potvrđena infekcija, dužne su da se izoluju u kućnim uslovima u trajanju od sedam dana.

Bliskim kontaktima (npr. članovima domaćinstva) obolelih osoba se ne nalaže mera karantina, odnosno ne ograničava im se sloboda kretanja te, kad su deca u pitanju, mogu bez ograničenja pohađati školu ili vrtić.

Ukoliko se kod bliskih kontakata pojave simptomi koji mogu ukazivati na kovid potrebno je da se jave lekaru radi testiranja i dobijanja uputstva o daljem postupku (lečenje, izolacija).

U slučaju pojave kovida kod učenika u školama, na osnovu procene ukupne epidemiološke situacije na određenoj teritoriji, veličine odeljenja, mogućnosti primene drugih mera prevencije, teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje može preporučiti nošenje maski tokom boravka u školi za učenike u odeljenjima u kojima su registrovani slučajevi tokom pet dana od dana kada je poslednji učenik sa potvrđenom infekcijom boravio u školi (taj dan se računa kao nulti dan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari