Nepotrebno maltretiranje građanstva čuvanjem ćirilice

Stručnjaci o predlozima Ministarstva kulture za zaštitu nacionalnog pisma

Ostavite komentar


  1. U savremenom delu Sveta sve vise je u upotrebi Engleski jezik, koji se pise latinicom. Vracanje na cirilicu je autogol za mlade generacije. Predlagaci favorizovanja cirilice su protiv sopstvene omladine, koja masovno bezi u savremene drzave, gde je svakodnevna utakmica u objavljivanju naucnih radova i to na Engleskom jeziku.

    1. Svaki put kada odem u Grcku ja se odusevim, imaju svoje pismo i sve je ispisano na njemu. Vi kazete da treba koristiti latinicu zbog engleskog jezika. Pa druze ja koristim cirilicu i latinicu, sluzbenu prepisku pisem na cirilici bez problema iako engleski pricam kao maternji jezik. Jos da vam kazem da su svi interfejsi operativnih sistema tj. linux i windows lokalizovani za srpsku cirilicu. U madjarskoj kotiste razlicita slova nego u Engleskoj pa ih ipak ne menjaju.

    2. Pa zašto nisi napisao komentar na engleskom? Niko ti ne brani. U savremenom delu sveta drže do sebe i njihov jezik nije ni na koji način ugrožen: Japan, Izrael, Grčka, Kina, Francuska, Nemačka, Island, Španija… A ti, ako baš voliš, svuda pričaj isključivo na engleskom.

  2. Латиница је управо декретом Аустроугарске први пут уведена у Србију, 1915. године. О осталим декретима се сами информишите. Господине адвокату!

    1. Шта би било да су клети Аустроугари донели декрет о обавезном прању руку после велике и мале нужде? Никад робом!…

    2. Kaze se „uvedena u Srbiji“ a ne „u Srbiju“, bez obzira na pismo. Bitnije je da se pise i govori tacno i precizno.

  3. Ova vlast ne odustaje od nakane da permanentno bude remetilacki faktor na Balkanu.JER ako uspeju u svojoj nakani, Albanci ce imati pravo da na Kosovu uvedu SAMO albanski jezik kao sluzbeni i samo i jedino latinicu kao sluzbeno pismo. Ili su mozda patriJote zamislile da se albanski jezik pise cirilicom?!, u Hrvatskoj SAMO hrvatski jezik kao sluzbeni i latinicno pismo sto podrazumeva da se to (medju inima) sprovodi u SVIM obrazovnim ustanovama bez obzira na nacionalnu pripadnost ucenika. Ni Dodikova cirilicna dzamahirija nece imati pravo da bude izuzetak.
    Kada bi onih 80% Srbije dobilo kanalizaciju, mozda bi sva sra*a ove vlasti bila manje vidljiva.

  4. Narod spontano više koristi latinicu . Jedino rešenje je ustavno izjednačenje oba pisma , bez ikakvih zabrana. U krajnjoj liniji i na našem novcu je sve napisano uporedo ćirilicom i latinicom.

  5. Да ли је нормално да упутства буду писана на писму које није званично државно писмо? Да ли ја морам да знам латиницу? Ако не морам да ли ме онда обмањују у мојој земљи писањем на писму које не разумем

    1. Не морате Ви, рођаче, да знате ни ћирилицу; то уопште није обавезно. Дистрибутери и проиузвођачи могу да изаберу каква ће упутства, на којим језицима и писмима да приложе, а Ви бирате хоћете ли робу да пазарите или нећете, капирате?

    2. Ako ne razumes, kako onda citas clanak?
      Osim toga, ne moras ni da budes pismen, ni to nije zakonom obavezno…
      No, nadji mi pisacu masinu na cirilici! Sta? Nema?
      E, tako je i sa kompjuterskim programima i komunikacijom u 21. veku!
      Znas, meni na poslu radi samo hrvatska latinica, ni srpska latinica, ni srpska cirilica nije ni na jednom od 4 kompjutera koje koristim! Nisam tako birao, a nisam ni birao da zivim u zemlji treceg sveta koja nema ni novca ni znanja da isteruje svoje grandiozne frustracije i neogranicene komplekse!
      Taj kretenski zakon ce mi onemoguciti da radim, ili ce mog poslodavca uvesti u velike troskove koje podrazumeva nove legalne programe i uvodjenje Interneta. Da li ti znas koliko kosta jedno preduzece kupovina programa? Kostalo bi kao moja godisnja plata! Da, bas Srbija ima para za takve gluposti!

  6. Da li neko može da zaštiti i sedam padeža i četiri akcenta i natera političare da ih primenjuju? Čovek je isto nepismen, pisao on latinicom ili ćirilicom.

  7. Na poslu 1000 puta dnevno promenim tastaturu zbog ćirilice…Aplikacije, mail-ovi sve latinica, dokumenta u Wordu ćirilica obavezno, sadržaj maila- ćirilica, password za aplikacije latinica i tako po ceo dan menjaj…Stalno mi nešto mimo celog sveta zato i jesmo tu gde smo. Ne kažem da je ne treba znati ili koristiti ali u poslovnom svetu sigurno je ne treba forsirati

  8. Zašto se „Danas“ toliko opterećuje ovom temom? Nisam primetila da je bilo ko drugi uznemiren. Takođe ne razumem kakve veze englski jezik ima sa srpskim? Engleski pišite latinicom, koja se takođe uči u školi. Bugari i Grci ne uče latinicu u školi, bar ne za svoj jezik, pa je ipak svi savršeno čitaju i pišu. Suština je u tome da ja ne vidim u čemu je problem. Usredsredite se na prave probleme a ne na ovo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.