Posle skoro godinu dana prekida, nastavljeni su radovi na obnovi manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara. Ove godine radiće se na čišćenje istočne strane fasade, zameni stare fugne novom i izgradnji istočnog frontona.

Dalja izgradnja stupova, po kojima je manastir dobio ime je neizvesna. Izgradnja stupova zaustavljena je prošle godine na pola. Prema maketi koja je urađena, oni treba da budu visoki koliko i manastir, a prošle godine sazidana je visina od sedam metara. Zašto su radovi prekinuti prošle godine zvanično nije objašnjeno.

Nezvanično ima nekoliko informacija. Jedna je da je radove zaustavio Unesko jer „dalje zidanje stupova ugrožava originalni izgled manastira“, a druga, takođe nezvanična, informacija je da se stalo jer „stručnjaci nemaju dovoljno podataka kako je izvorno izgledao manastir“.

Manastir Đurđevi stupovi je sagrađen u 12. veku i zadužbina je Stefana Nemanje. Sa manastirom Sopoćani, Starim Rasom i Petrovom crkvom predstavlja svetsko kulturno dobro i pod zaštitom je Uneska. U svojoj istoriji je više puta rušen i obnavljan. Nekoliko vekova je bio potpuno pust i „oživeo“ je pre petnaestak godina kada su u njega stigli monasi i počela intenzivna obnova. Izgrađen je novi konak i obnovljena trpezarija drugog ktitora kralja Dragutina.

Radovima na obnovi rukovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a najveći deo sredstva stiže od Ministarstva kulture Srbije. Ne mali doprinos daju i vernici iz zemlje i inostranstva dobrovoljnim prilozima i učesnici priložničke akcije „Podignimo stupove, obnovimo sebe“. Manastir je prošle godine dobio kvalitetnu vodu za piće zahvaljujući grupi fudbalera i fudbalskih stručnjaka. Oni su prvo kupili parcelu, a onda finansirali izgradnju bunara i izgradnju vodovodne mreže do konaka i manastirske porte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari