Sukobi nekoliko stotina Tunišana i italijanske policije u blizini luke u Lampeduzi zaoštren je juče kada je grupa demostranata zapretila da će dići u vazduh jednu benzinsku pumpu na ostrvu.

U sukobima imigranata i lokalnog stanovništva povređeno je više desetina Tunižana i nekoliko policajaca, prenose italijanski mediji. Grupa Tunižana koji su protestovali zbog loših uslova života u prihvatnom centru za imigrante na ostrvu, zapretila je da će ispred benzinske stanice zapaliti nekoliko butan boca.

Izbilo je koškanje između meštana i imigranata, koje se nastavilo bacanjem kamenica sa obe strane, pa je ubrzo reagovala i jedinica policije za razbijanje demonstracija. Neredi su izbili i u drugim delovima Lampeduze, kao i unutar centra za prihvat gde se nalazi još oko stotinak imigranata.

Napetost je veoma velika na tom ostrvu posle prekjučerašnjih nereda u kojima je, posle demonstracija imigranata, uništen prihvatni centar. Gradonačelnik Bernardino de Rubeis pozvao je ministra unutrašnjih poslova Italije Roberta Maronija da odmah „isprazni“ ostrvo od imigranata. „Umorni smo. Lampeduza je već dala dosta prihvatanjem 55.000 imigranata i ne želi više da da. Želimo da nas oslobodite 1.500 delinkvenata“, kazao je gradonačelnik, zatraživši pomoć i od predsednika Italija Đorđa Napolitana.

De Rubeisa čuva policija u njegovoj kancelariji pošto su ga juče napala trojica meštana, zamerajući mu da nije sprovodio dovoljno oštru politiku po pitanju imigranata. „Ovo je ratni scenario, država treba odmah da pošalje helikoptere i brodove kojim će prebaciti Tunižane koji tumaraju gradom“, kazao je on i dodao da u kancelariji drži bejzbol palicu kojom namerava da se brani ako bude napadnut. Ispred zgrade opštinskih vlasti protestovale su desetine građana od kojih su neki uzvikivali slogane protiv gradonačelnika, a neki protiv imigranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari