U utorak je nastavljeno suđenje bivšem direktoru bjelopoljske bolnice Tomislavu Jeremiću, nekadašnjem načelniku ginekološkog akušerskog odjeljenja Zvonku Puletić, bivšoj načelnici neonatološkog odjeljenja Haki Tahirović i pedijatrici Jeli Cimbaljević, koji se terete da su odgovorni za infekciju pet beba u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula.

Na suđenju je član komisije za interhospitalne infekcije, infektolog Izet Čindrak kazao da se za infekciju pet beba u bjelopoljskom porodilištu saznalo 10. novembra 2014. godine, nakon predatog izvještaja doktorice Hake Tahirović, koja je komisiji predočila da se veliki broj beba šalje na liječenje u Klinički centar u Podgorici. Čindrak je ispričao da se 10. novembra sastao dio tima komisije koji su odlučili da se preduzmu higijenskoepidemiološke mjere i utvrdi razlog takvog stanja.

– Tada je na sastanku rečeno da se bebe šalju zbog sumnje na infekciju, ne pominjući o kojoj je infekciji riječ. Svaka pojava bilo kakve infekcije ili sumnje na infekciju podliježe obaveznoj prijavi komisiji koja je formirana 2010. godine, kazao je Čindrak dodajući da se ne sjeća da su se članovi komisija ranije sastajali.

Ovakvu konstataciju potvrdila je i doktorka Ifeta Erović, koja je bila član komisije. Ona je ispričala da je po nalogu tadašnjeg ministra zdravlja Miodraga Radunovića 16. novembra 2014. održan sastanak na kojem je odlučeno da se zatvore ginekološko-akušersko i odjeljenje neonatologije bjelopoljske bolnice i preduzmu higijenske mjere, obavijesti sanitarna inspekcija i uzmu brisevi iz prostorija i osoblja odjeljenja.

– Nakon toga formiran je i tim za prevenciju i suzbijanje infekcija. Do 2009. godine higijena u bjelopoljskoj bolnici bila je na visokom nivou, kazala je Erović, dok je ginekolog doktor Ivan Bošković istakao da su od kraja oktobra do polovine novembra 2014. godine obavljena 34 porođaja i da je tek nakon upućivanja bebe Salemović 13. novembra u Klinički centar shvatio da se nešto ozbiljno dešava. „Na tom odjeljenje su nakon adaptacije 2008. godine vladali solidni uslovi boravka pacijenata. Većina osoblja tog odjeljenja imala je sanitarne knjižice. U to vrijeme nigdje se u Crnoj Gori prije porođaja nije se uzimao vaginalni bris, mada smo mi, nakon događaja iz 2014. godine, uveli takvu praksu“, svjedočio je Bošković.

Doktorka Elzana Čikić je rekla da nije znala da je član komisije za interhospitalne infekcije, te da nije nikada prisustvovala ni jednom takvom sastanku do 16. novembra 2014, kada je i objelodanjeno da u bolnici vlada virus.“Od doktora Puletića sam saznala da sam član komisije, a 16. novembra sam napustila dio sastanka kada je bio i tadašnji ministar Radunović, jer sam bila dežurna i otišla sam po pozivu pacijenata“, istakla je Čikić.

Za advokata Hamida Ganjolu, zastupnika porodica inficiranih beba, svjedočenja članova komisije potvrdila su sumnje oštećenih porodica da su napravljeni propusti u radu, te da se za infekciju znalo, ali da se kasno reagovalo. Sa druge strane, branilac Zvonka Puletića, advokat Vladan Đuranović, smatra da svjedočenja članova komisije ipak pokazuju da se nije radilo o nesavjesnom radu optuženih, već o lošim uslovima za rad što će se, kako je naveo, pokazati u nastavku suđenja, koje je zakazano za 9. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari