Nesreća u rudniku "Soko": Najavljenih preliminarnih rezultata istrage ni na vidiku, još se čeka izveštaj veštaka 1Foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

U postupku utvrđivanja uzroka nesreće u rudniku mrkog uglja “Soko”, koja se dogodila 1. aprila, a u kojoj je poginulo osam i povređeno 20 rudara, još nije završen izveštaj komisije veštaka rudarske struke koji treba da daju mišljenje o “tačnom uzroku”, rečeno je za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike i Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović je nakon nesreće kazala da bi se preliminarni rezultati istrage mogli očekivati do 20. aprila, dodajući da će oni biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Postupak je još u predistražnoj fazi, preliminarnih rezultata nema, a u Ministarstvu objašnjavaju da je u kompleksnom ispitivanju uzroka nesreće uključen veći broj aktera- rudarska inspekcija, Komisija sastavljena od stručnih lica rudarske struke i lica za metanometriju, javni tužilac, policija, Rudarsko geološki fakultet i veštaci rudarske struke.

U aleksinačkom Osnovnom javnom tužilaštvu preciziraju da je u okviru predistražnog postupka Komisija stručnih lica, formirana radi utvrđivanja izvora i uzroka nesreće, sačinila izveštaj, koji je republička rudarska inspektorka Zorica Vukadinović dostavila Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu.

Na fakultetu je u toku analiza pribavljenih podataka, na osnovu kojih će Komisija veštaka sačiniti nalaz i mišljenje o tačnom uzroku nastanka nesreće, navode u saopštenju.

“Pored toga, rudarski inspektor je između ostalog razmotrio izveštaj Komisije stručnih lica i nakon završetka inspekcijskog nadora i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti podneo tužiocu obrazloženi Izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće. Takođe, postupajući inspektor je uz izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće, tužiocu dostavio i zapisnik o inspekcijskom nadzoru sa brojnom dokumentacijom i dokazima”, rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su dodali da su javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” naložili više mera, od kojih je najvažnija da se “zabranjuje izvođenje rudarskih radova na eksploataciji uglja i izgradnji rudarskih objekata u rudniku ‘Soko’”.

Rudarski inspektor Ministarstva je odmah nakon nesreće naredio i da se obezbedi lice mesta radi sprovođenja istrage, te primene “mere bezbednosti i zdravlja na radu u obavljanju poslova prospekcije, ventilacije, transporta, odvodnjavanja i neophodnog održavanja”.

Naložio je, takođe, i izvlačenje opreme i konačnu izolaciju tog dela rudnika radi sprečavanja samoupale uglja, koje je obavila četa za spasavanje.

Rudari sa kojima je Danas razgovarao ocenili su da do nesreće nije moralo da dođe i da je rad u rudniku trebalo privremeno obustaviti, jer se u jami danima osećao neuobičajeni miris.

Oni su kazali da su na to upozoravali nadležne, ali da oni nisu reagovali.

Dodali su da su radili u neispitanom delu rudnika, te je bilo pitanje trenutka kada će im “doći glave voda, mulj ili metan”.

Na sam dan nesreće ministarka Mihajlović je kazala da je rudnik “Soko” bio “opskrbljen svom potrebnom opremom i monotoringom”, a da je “svaki trenutak nesreće zabeležen”.

Vršilac dužnosti direktora „Resavice“ Saša Spasić je dodao da “situacija u ovom rudniku nije mogla da se predvidi i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju”.

Zvaničnici su tada kazali da su svi rudari nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja “nije skoro viđena”.

Istraga bi trebalo da dovede i do odgovornih za nesreću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari