Nesreća u rudniku "Soko": Osam rudara poginulo, 18 povređeno 1Foto: Beta/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ

U nesreći u rudniku „Soko“ kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno.

Kako RTS nezvanično saznaje, akcija spasavanja rudara je završena.

Većina povređenih rudara prebačena je u bolnicu u Aleksincu, a dvoje njih u UKC Niš.

U krug rudnika stigle su i ekipe pogrebnih preduzeća, pa su verovatno i tela stradalih rudara izvučena.

Šestorica stradalih rudara iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže za RTS da se nažalost ponovo u tom mestu dogodila tragedija. Izražavam saučešće svim porodicama nastradalih rudara, poručuje Radičević.

U nesreći je poginulo osam rudara – šestorica su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

„Trenutno u jami se nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koja je formirana od strane uprave rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće i očekujemo ubrzo da iznesu tela nastradalih rudara“, naveo je Radičević.

Ukazao je i da je 18 rudara na bolničkom lečenju, kao i da niko nije životno ugrožen.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu, rekao je Spasić.

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

U nesreći su poginuli rudari D. Z. (1979), N. T. (1985), R. G. (1975), P. P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B. Ž. (1963) i B. S. (1988).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović kaže za RTS da je stradalo osam rudara, a da povređeni imaju uglavnom lakše povrede.

„Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac“, dodaje Živadinović.

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić izjavio je za RTS da je u tu bolnicu prevezeno 18 rudara, od kojih trojica sa težim povredama, ali da niko nije životno ugrožen.

Vidić je rekao da je, prema informacijama koje je bolnica dobila, u smeni koja se zatekla u rudniku kada se desila nesreća, bilo 49 rudara.

Naglasio je da ta bolnica trenutno ima dovoljno kapaciteta da zbrine povređene.

„Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo“, navodi Vidić.

Radnik rudnika „Soko“ o uslovima rada: Katastrofalni, „nula“

Zoran Nikolić, nadzornik na spoljnom pogonu u rudniku „Soko“ gde je oko 5 sati ujutru došlo do eksplozije metana u kojoj je poginulo osam rudara, kaže da je reč o jami sa visokim rizikom rada, ocenivši da su unutra uslovi rada „katastrofalni“.

„Ja sam već godinu i po dana napolju, možda i dve, ali uslovi u jami su katastrofalni, znači nula, nula, nula…“, kaže on, prenosi N1.

U Nišu zbrinuta dva rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

„Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati“, dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

U toku je akcija spasavanja rudara.

Eksplozija se dogodila u ranim jutarnjim časovima.

Izgubljeno osam vrednih radnika

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kazao je Milinković.

Direktor „Aleksinačkih rudnika“ Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

„Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti“, rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari