U rudniku "Soko" u četiri nesreće, od 1974. do danas, stradalo 57 rudara 1Ilustracija Foto: Pixabay/hangela

U rudniku „Soko“ u selu Čitluk, nadomak Sokobanje, od 1974. godine do danas stradalo je 57 rudara, a u najtežoj nesreći 1998. poginulo je 29 rudara.

U najtežoj nesreći u rudniku „Soko“ 1998. godine u eksploziji metana u jami stadalala su desetorica rudara, a 19 se ugušilo u jami jer nisu imali kiseonik.

Rudari iz ovog rudnika su samo godinu dana ranije protestovali jer im je smenjen tadašnji tehnički direktor koji je upozoravao na moguće nesreće zbog loših uslova. Grupa njih je čak išla u Beograd kako bi razgovarali sa Slobodanom Miloševićem, ali ih on nije primio.

Na komemoraciju poginulim rudarima u rudnik  „Soko“ su došli tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović i čelnica SPS Gorica Gajević.

U još jednoj nesreći u rudniku „Soko“, koja se dogodila 1974. godine poginulo je 15 rudara.

Naredne godine u još jednoj nesreći stradalo je još pet rudara.

U rudniku „Soko“ pre četiri godine desila se još jedna nesreća, kad je lift sa rudarima pao sa deset metara. Tada su povređena četvorica rudara, a jedan od njih je teško povredio koleno.

Nažalost, niz nesreća u rudniku kod Sokobanje jutros je nastavljen, jer je u nesreći oko 6 časova u jami poginulo osam rudara, dok je dvadesetak povređeno.

“Svi rudari u rudniku ‘Soko’ nastradali su od posledica gušenja, usled povećane koncentracije metana. Nijedan od njih nema fizičkih povreda“, kaže za Danas direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić. Najmlađi nastradali rudar imao je 31 godinu.

U Aleksinačkim rudnicima 1990. godine poginulo 90 rudara

Najveća nesreća u rudnicima u Srbiji dogodila se 1990. godine u Aleksinačkom rudniku kad je stradalo 90 rudara. Posle te nesreće ovaj rudnik je zatvoren.

U tom rudniku su 1983. godine poginula 34 rudara.

Godinu dana kasnije u rudniku „Rembas“ u Resavici život su, takođe, izgubila 34 rudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari