Direktor Aleksinačkih rudnika: Svi rudari u rudniku "Soko" stradali zbog gušenja metanom 1

“Svi rudari u rudniku ‘Soko’ nastradali su od posledica gušenja, usled povećane koncentracije metana. Nijedan od njih nema fizičkih povreda“, kaže za Danas direktor Aleksinačkih rudnika Nemanja Denić. Najmlađi nastradali rudar imao je 31 godinu.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988).

Svi rudari koji su se nalazili u oknu u vreme nesreće su izvučeni, a u bolnici u Aleksincu zbrinuto je 19 rudara, tri teže povređena.

Prema Denićevim rečima rudarska inspekcija trenutno obavlja uviđaj kako bi utvrdila tačne uzroke ove strašne nesreće i po okončanju uviđaja biće izdata zvanična izjava.

“Prema prvim informacijama do nesreće je došlo zbog iznenadnog izboja metana pod pritiskom. I svi rudari koji su stradali, stradali su od gušenja. U smeni je, prema nezvaničnim podacima bilo 49 rudara. Jedan deo njih je iz rudnika ‘Soko’, a drugi deo su rudari iz Aleksinačkih rudnika koji su radili na izradi rudarskih prostrija“ , kaže za Danas direktor Aleksinačkih rudnika Denić.

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, ističe da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Spasić navodi “da je prema još nezvaničnim informacijama, došlo do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor“.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, napominje da su mere bezbednosti koje su preduzimane u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i ništa nije moglo da se uradi… I Denić ističe da se mere maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti.

Na lice mesta pored ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, okupile su se i porodice rudara koji su bili u noćašnjoj smeni.

„U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari