Nestale tuje oko igrališta u Zaječaru: Gradonačelnik kaže da su ukradene, drugi da su izvađene 1Foto: Privatna arhiva

Tuje kojim je bilo ograđeno nedavno rekonstruisano dečje igralište u park šumi “Kraljevica” u Zaječaru, prvo su se osušile, a zatim su nestale. Iz nadležnog preduzeća kažu da nemaju dozvolu da govore o tome, dok gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da su tuje ukradene, a neke su se i osušile.

Igralište kod spomenika učesnicima Timočke bune u podnožju Kraljevice, poznatijem kao spomenik “Ljube Didića”, nakon završetka radova, bilo je ograđeno tujama umesto ogradom. Nadležni su tada kazali da je reč o 500 sadnica.

Odbornik u Skupštini grada Zaječara ispred opozicione grupacije “Zaokret” Uglješa Đuričković rekao je za Danas da kada je on ukazivao na navodno “ispumpavanje para i uništavanje Kraljevice”, vlast je govorila da oni grade, rade, sade i vrše rekultivaciju. On dodaje da nije kriva ni vlast, ali ni narod, već tužilaštvo koje prijave, navodno drži u fiokama.

“Pre tačno godinu dana sam isticao da je dečje igralište na Kraljevici zajedno sa potpuno nepotrebno posađenim tujama usred Kraljevice, preskupo plaćeno – više desetina hiljada evra. Danas, godinu dana kasnije, više od pet stotina tuja, posađenih bez logike i plana, je izvađeno i bačeno, jer su sve uvenule. Nisu oni ni razmišljali da li je tujama tu bilo mesto – važno je da su ih platili novcem naroda i svoje i džepove svojih partijskih firmi  – napunili. Kao i obično, ni za ovo neće niko snositi odgovornost, ali valja zapamtiti i na izborima rešiti se ove pošasti, jer u suprotnom neće uvenuti potpuno samo tuje, već i naš grad i zemlja”, istakao je Đuričković.

Nestale tuje oko igrališta u Zaječaru: Gradonačelnik kaže da su ukradene, drugi da su izvađene 2
Foto: M. S. / Danas

On je još istakao da je to igralište plaćeno čak osam miliona dinara, a da su uvele tuje izvadili iz nadležnog preduzeća koje gazduje Kraljevicom.

Prilikom obilaska radova na Kraljevici, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, je na novinarsko pitanje gde su nestale, i šta se dogodilo sa tujama oko dečjeg igrališta, kazao, “da to nije pitanje za njega”.

“To je pitanje za one kojima se to dogodilo. Očigledno je neko isto uradio, kao kada mi vršimo sadnju cveća po gradu, i prvog dana nestane 30 odsto. Mi da trčimo i lovimo one koji kradu, nije rešenje. Čak i kada prijavite, a policija ih uhvati, to se smatra sitnom krađom i nema nikakvog procesuiranja. Eto to se desilo. Neke su se i osušile. Postoji problem sa tujama izgleda. Da li je problem sa klimom, ali se tuje suše”, kazao je Ničić nedavno, prilikom obilaska radova na Kraljevici u Zaječaru.

Kontaktirali smo i nadležno preduzeće, Timok održavanje u Zaječaru, ali su nam prvo kazali da su oni uklonili osušene tuje, a nakon toga da nemaju ovlašćenje da razgovaraju sa nama.

Bilo kako bilo, danas tuja više nema, osim desetak, koje još uvek stoje, i predstavljaju simbol, kako se nešto ne može na silu raditi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari