Nestranački, a SNS 1Foto: Fonet

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator, kolumnista i novinar, na listi je kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbiji za izbore 2016. On se našao na osmom mestu kao nestranačka ličnost na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Njegovo ime se nedavno spominjalo i među imenima potencijalnih kandidata za zamenu Bratislava Gašića na mestu ministra odbrane.

Lazanski je novinarsku karijeru započeo nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je radio za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. Za Politiku, čiji je kolumnista, piše od 1991. kada je iz Zagreba prešao u Beograd. Radio je i za Politiku ekspres, NIN, Večernje novosti. Bio je i redovni kolumnista u grčkom listu Katimerini, japanskom Sekuritarian i u The Diamond Weekly.

Bio je izveštač iz Sirije, Somalije, s Krima, a izveštavao je i iz ratova u Avganistanu, Iraku, Iranu, Libiji, Libanu, Jemenu, Čečeniji, Kongu, kao i iz ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Intervjuisao je čelne ljude vojnih snaga iz raznih delova sveta, između ostalog, dva vrhovna komandanta NATO-a – generala Bernarda Rodžersa (1982) i generala DŽona Galvina (1990), tri maršala Sovjetskog Saveza, čelnike KGB-a, te pedesetak ministara i načelnika generalštaba svetskih armija, uključujući načelnike ruske, kineske i japanske vojske. Bio je gostujući predavač na vojnim akademijama Rusije, Japana, SAD, Nemačke, Rumunije, Italije, Velike Britanije…

Miroslav Lazanski je rođen 1950. u Karlovcu. Otac mu je bio poreklom Slovenac, inače oficir vojske Kraljevine Jugoslavije. Proveo je četiri godine u zarobljeništvu u Nemačkoj, pošto je u Grčkoj bio zarobljen kao potporučnik, da bi posle rata bio oficir JNA. Deda mu je bio na Solunskom frontu.

Lazanski je osnovnu školu završio u rodnom gradu, a srednju u Trebinju. Vojni rok je odslužio u Bitolju 1977. u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge. Bio je član žirija više izbora za mis. Ima sina Aleksandra. Biljana Plavšič, bivša predsednica Republike Srpske i haška osuđenica, mu je tetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari