Dokazi o tajnom putovanju u Rusiju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua podstakli su spekulacije da je nedavno oteti ruski brod Arktik zaista prevozio najmodernije rakete u Iran, te da je cilj posete Netanjahua bio da ubedi Kremlj da ne prodaje naoružanje bliskoistočnim neprijateljima Izraela.

Teretni brod koji je nestao u švedskim vodama krajem jula, oslobođen je prošlog meseca, a prevozio je, kako navode mediji, rakete tip zemlja- vazduh „s-300 „za Iran, pod naređenjem jedne mafijaške ruske grupe. Netanjahu je tako sateran uza zid i mora da se pravda javnosti da li je i zašto tajno posetio Rusiju. Dnevnik Harec piše da je Netanjahu sa Rusima razgovarao o oružanim dogovorima sa Iranom i Sirijom te izneo dokaze da rusko oružje dospeva u ruke libanskog Hezbolaha, koji podržava Iran.

Za ovo daleko putovanje, koje je držano u tajnosti čak i od nekih bliskih saradnika, Netanjahu je iznajmio privatni avion za 20.000 dolara od izraelskog mogula Josija Majmana, vlasnika Merhav grupe, izraelskog konglomerata za energiju i medijske interese.

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, bezuspešno je pokušao da zataška spekulacije, pred nasrtanjem novinara. „Da bi proverili ove glasine trebalo bi da odete do izvora koji je ove informacije pustio u javnost“. „Naša saradnja sa Iranom uključuje vojnu tehnologiju, legitimna je i i potpuno otvorena. To je u skladu sa međunarodnim zakonom“, izjavio je Lavrov. „Mislim da neko ne želi da vidi Iran sposoban da se odbrani od napada“.

Misteriozno putovanje Netanjahu tema je broj jedan izraelskih medija. „Anarhija, trkački ratovi i laži“ naslov je u dnevniku Harec. „Pogledajte šta se dogodilo premijeru na njegovom putovanju u Rusiju: Njegov kredibilitet, koji nikada nije bio na zavidnom nivou doživeo je težak udarac“, piše u dnevniku Mariv na naslovnoj strani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari