Do pre nekoliko godina Šabac se ponosio svojim arteskim česmama. Gotovo svaka mesna zajednica imala je artesku česmu, a neke od njih, kako se govorilo, imale su vodu sa lekovitim dejstvom.

Međutim, podrobnijom analizom utvrđeno je da ta voda nije za piće zbog prisustva određenih materija, pre svega amonijaka. Posle toga na nekim česmama osvanulo je upozorenje da voda nije za piće, mada su je pojedinci koristili za pranje i neku drugu funkciju.

Čuvena česma kod Sokolane, koja postoji još od pre Drugog svetskog rata, zavarena je, slično je i sa pumpom u ulici vojvode Mišića, ali na još desetak mesta, kao u naselju Trkalište, voda i dalje jakim mlazom otiče. S druge strane, u gradu nema javne česme za prolaznike.

Nedostak javnih česmi i te kako je primetan, pogotovo tokom tropskih vrućina gde kao jedina mesta za osveženje ostaju parkovi ili kafići. Jedan od vlasnika kafića u Jevremovoj ulici, koja je proglašena pešačkom zonom, pokrenuo je inicijativu da izgradi javnu česmu. Ako Knez Mihailova ulica u Beogradu ima nekoliko česmi, onda bi Jevremova ulica, gde uveče prođe više od hiljadu Šapčana, trebalo da ima barem jednu česmu. Za sada gradske vlasti nemaju sluha za ovu inicijativu, tako da će verovatno biti potrebna peticija kako bi Šapčani dobili javnu česmu koja ne košta mnogo, ali mnogo znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari