Nevladine organizacije pozvale gradsku upravu da spreči seču vrba u Novom Pazaru 1S. N.

Glas protiv seče vrba na keju reke Raške, u novopazarskom naselju Lug, podiglo je i šest nevladinih organizacija iz ovog grada, koje se brinu o zaštiti životne sredine.

Udruženja su, u zajedničkom saopštenju, pozvala gradsku vlast da spreči uklanjanje stabala sa keja i da organizuju tribinu na kojoj će i građani moći o tome da se izjasne.

U saopštenju se navodi „da je to mesto izvor inspitacija, beg od gradske gužve i deo grada koji krasi i ispunjava srca Novopazaraca već decenijama unazada“ i da im vrbe i stabla ne predstavljaju problem.

„Reka Raška ne izvire u Lugu, niti je njeno korito, u ovom delu, neuređeno ili prekriveno otpadom. Smatramo da se ona mora urediti od početka njenog izvora“ – stoji u saopštenju koje su potpisali Sandžački odbora za zašzizu ljudskih prava i sloboda, udruženja „Svetionik“, „Menjamo Novi Pazar”, „Za zdrav Novi Pazar”, „Nešto zvučno”i „Mladi za održiv Novi Pazar”.

Ocenili su da otpad i neuređenost korita nisu jedini problemi na reci Raški, već i višedecenijsko izlivanje otpadnih voda, hemikalija i mazuta i da za to, do sada niko nije odgovarao.

Ovih šest nevladinih organizacija poručilo je gradskim vlastima da hitno preduzmu konkretne aktivnosti za rešavanje ovog, ali i ostalih problema za zaštitu životne sredine, jača institucionalna transparentnost i dijalog između građana i institucija.

Seča vrba na keju reke Raške počela je pre desetak dana po nalogu Vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je rešenjem naložilo preduzeću „Srbijavode“ da ukloni stabla, jer ugrožavaju odbrambeni nasip.

Po tom rešenju, sa keja Raške uzvodno, biće uklonjeno ukupno 210 stabala (130 mekih lišćara vrba, 65 ukrasnih tuja i 15 stabala četirnara), koja su posađena pre nekoliko decenija.

JP „Srbijavode“, pre pet dana, raspisalo je javni tender za izbor izvođača radova za uklanjanje drveća sa keja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari