Akcija koja je u Novom Pazaru izazvala negodovanje građana: Nad vrbama sekira se nadvila 1Foto: S. N.

Na keju reke Raške uzvodno, pre desetak dana, posečeno je nekoliko stabala vrba, koje su zaštitni znak novopazarskog naselja Lug i omiljeno šetalište Novopazaraca.

To je samo početak akcije, koja je izazvala brojna nezadovoljstva i negodovanja, na društvenim mrežama, građana i udruženja koja se bave zaštitom životne sredine u ovom gradu.

Nagađanja, ko stoji iza uklanjanja tog drveća lokalna uprava ili JP „Srbijavode“, koje je vlasnik vodoprivrednog zemljišta, otklonilo je to preduzeće saopštenjem da iza seče stoji rešenje Vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nadležna inspekcija je donela rešenje da sva stabla u koritu reke budu posečena. U rešenju donetom pre dve sedmice, preduzeću „Srbijavode“ naloženo je „da ukloni sva zatečena stabla i regulaciju reke vrati u funkcionalno stanje“.

Seča „zatečenih stabala“ u koritu reke, koja protiče kroz centar Novog Pazara, čeka izvođaća radova, za čiji izbor je JP „Srbijacode“, pre četiri dana, raspisalo javnu nabavku.

Na udaru sekire izvođača radova, po rešenju Vodne inspekcije, naćiće se ukupno 210 stabala i to: 130 mekih lišćara (među kojima ima najviše vrba), 65 ukrasnih tuja i 15 stabala četinara.

Preduzeće „Srbijavode“ poziva se na odredbe Zakone o vodama, koje radi zaštite voda, odbrane od poplava i zaštite životne sredine, zabranjuje sađenje drveća na odbrambenom nasipu.

„Žalosne“ vrbe, na keju reke Raške, posađene su pre nekoliko decenija. U njihovoj hladovini, na samom keju, domišljati i preduzimljivi novopazarski ugostitelji otvorili su terasi. Posle nekoliko decenija, vrbe su smetnja a ugostiteljske terase „ukrasi“ odbrambenom nasipu Raške.

Odluka o uklanjanju drveća sa rečnog keja ne uklapa se u lokalni Program o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

U gradskoj kasi, za te namene, ove godine opredeljeno je 20 miliona dinara. Najviše sredstava, 4 miliona, namenjeno je za kupovinu novih sadnica drveća „kako bi se povećale zelene površine u gradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari