Nevolje nas uče da budemo solidarni 1Foto: Zoran Nikolić

Kažu neke definicije da je iskustvo znanje koje steknete kad ste izloženi nekom fenomenu.

A gazdinstvo porodice Veljović iz sela Gledića, koje proizvodi poznatu „Rakiju iz Rakije“ je, najpre maja 2014. godine, a potom i u kasno proleće 2016. i 2019. godine steklo jedno veliko životno iskustvo suočavanjem sa ekstremnim bujičnim poplavama.

Još pre više od jedne decenije diplomirana pravnica Dragana i njen muž, tada oficir žandarmerije a danas penzioner, Dejan Veljović su doneli odluku da u zaseoku sela Gledić, koji nosi ime „Rakija“ na obroncima istoimene planine Gledić (po)vrate život porodičnom gazdinstvu Đusić koga su brojne i čudne životne okolnosti malte ne opustele.

Ekstremne planinske, bujične poplave, u ciklusima svake druge treće godine, kao da su se urotile da ih spreče u planiranom. A ovo dvoje, tada mladih, nije se htelo predati i odustati od planiranog.

Na startu svog porodičnog biznisa Dragana i Dejan su se pridružili svetskoj asocijaciji „Slow Food“ osnovanoj 1989, danas sa preko 100.000 članova u 150 država sveta, koja podržava male porodične, poljoprivredne proizvođače, čuvare gastronomskog nasleđa i autohtonih vrsta flore i faune u koje spada i naša šljiva „Crvena ranka“. Ovu sortu koja je najzastupljenija baš na Gledićkim planinama a posebno u selu Gledić, Veljovići brižljivo neguju gajeći, svake godine, hiljade izdanaka rasade.

Iskustva iz razvijanja gazdinstva, prepoznatljivog rakijskog brenda, borbe sa prirodom i iz komunikacija sa sličnim, malim porodičnim farmerima iz zemlje i sveta osnažili su svest Veljovića da je pomoć u nevolji nešto što je obaveza i što se podrazumeva.

Nevolje nas uče da budemo solidarni 2
Foto: Zoran Nikolić

Zato su predhodnih meseci u doba epidemije korone polazeći od onoga čim raspolažu, lako i brzo doneli odluku kako da pomognu ljudima i organizacijam u nevolji.

Odlučili su se i počeli da proizvode etil alkohol razblažen na 72 stepena sa isključivom namenom da ga dele kao antiseptik, koji je prema postojećim stručnim saznanjima najdelotvorniji na virus COVID-19 i potpuno ga uništava. Domaći stručnjaci iz ove oblasti su im potvrdili da je 70 odsto etil akohol  antiseptik i može da se primenjuje direktno  na koži.

Zatim su krenuli da besplatno dele svoj antiseptik upakovan u male bočice, litarske i petolitarske boce, najpre 30 litara komšijama, zatim 70 litara Odeljenju za poslove Civilne zaštite i 400 malih bočica koje su, preko civilne zaštite  podeljene policiji, vojsci, kasirkama u prodavnicama, 50 litara Domu staraca u Mataruškoj Banji, 30 litara kraljevačkim privrednicima koji su, prirodom posla, bili u stalnoj komunikaciji sa građanima.

Veljovići su trenutno fokusirani na unapređenje turističke ponude svog gazdinstva koga su u vremenima pre korone pohodile organzovane, jednodnevne ture turista, pre svega  iz Italije, a i još nekoliko stotina njih grupno i individualno iz Japana, Rusije i drugih evropskih zemalja.

I dalje s pažnjom prate situaciju oko korone, očekuju ovih dana brojne goste iz Beograda i drugih gradova ali su, kažu, spremni da ponovo nastave sa proizvodnjom i besplatnom podelom 70 procentnog etil akohol ako bude zatrebalo.

Nadajmo se, kao i oni, da će potrebe za tim biti sve manje ali i ne zaboravimo da u teškim situacijama koje izazivaju elementarne nepogode ili pandemije ljudska solidarnost i pomoć svima mnogo znače. I onima koji je pokazuju i oni kojima se pruža.

Tekst je napisan u okviru projekta “Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji” koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari