"Ovo je padalo 25 minuta, najjače što sam ikada videla": RHMZ upozorio gde će se širiti nevreme (VIDEO) 1Foto: Jovana Stanković/Danas

Nevreme je već stiglo u Srbiju, a u pojedinim delovima naše zemlje, na osnovu snimaka koji kruže družtvenim mrežama, ulice su se zabelele.

Korisnici društvenih mreža javljaju da je u Kraljevu pao grad, od koga su ulice postale bele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom veličine lešnika, koje je danas oko 15 časova zahvatilo delove Šumadije, nanelo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a pre svega kukuruzu, soji, voću i povrću. U selima u opštini Knić uništeni su plastenici, a stradale su i njive zasađene kupusom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kako su FoNetu rekli meštani sela Brnjica, grad veličine lešnika „tukao“ je čitavih 25 minuta i u tom periodu pala je velika količina kiše, nezapamćena u ovom kraju, koja je ulazila u podrumske prostorije, kuće i pomoćne objekte.

Ovakvo nevreme ne pamti se od 1988. godine. Još nisam obišao sve njive pod kukuruzom, ali u ovima koje sam obišao je prava katastrofa. Ionako loš rod kukuruza grad je dokrajičio pa nećemo imati šta da beremo, a i silažni kukuruz je potpuno uništen, rekao je meštanin Brnjice.

On je dodao da strahuje da će ove zime morati da kupuje hranu za stoku.

Pored kukuruza i soje, grad je sravnio sa zemljom livade sa travom i detelinom, koje su ovih dana trebalo da se kose, rekao je on.

Prema informacijama sa terena, gradonosni front zahvatio je i područja opština Gornji Milanovac, Čačak i Kraljevo.

Da nas nevreme tek očekuje upozoravaju i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„U naredna dva sata u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji nestabilno mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji će ponegde biti i intenzivniji uz veću količinu padavina za kratko vreme, pojavu grada i olujnog vetra u zoni pljuskova“, navodi RHMZ na svom sajtu.

I u pojedinim delovima Beograda, kako prognoziraju meteorolozi, u naredna dva sata biće kratkotrajne kiše.

Dunav u većem porastu

Prema hidrološkoj najavi RHMZ, na Dunavu od 31. avgusta do 5. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja granica redovne odbrane od poplava. Kako je već ranije danas najavljeno, na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Nere, Brzave i Moravice tokom 29/30. avgusta moguća su manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari