Nezakonito i štetno ponašanje direktora 1Direktor JKP "Naissus" Dejan Andrejević Foto: belami.rs

Odbor poverenika sindikata Nezavisnost zatražio je hitnu smenu direktora JKP „Naissus“ Dejana Andrejevića zbog, kako je navedeno, njegovih nezakonitih i nemoralnih postupaka koji nanose milionske štete ovom preduzeću i njegovim radnicima.

Direktor niškog Vodovoda negirao je optužbe navedene u otvorenom pismu sindikata, dovodeći u sumnju i njegovu verodostojnost.

U pismu dostavljenom medijima Andrejević se optužuje za navodne nelegalne poslovne poteze, partijsko zapošljavanje i druge koruptivne aktivnosti, kao i sistematski mobing neistomišljenika. Optužuju ga da je Vodovod tokom 2015. investitorima tridesetak novih stambenih zgrada dodeljivalo legalan priključak, ali bez vodomera. Navodi se i da aktuelni direktor nije sačinio program izlaska preduzeća iz „bankarskog ropstva“, već je taj dug i sam uvećao, a problem pokušao da reši povećanjem cene vode i smanjenjem plata.

Andrejević navodno nije ni gradu ni Nadzornom odboru podnosio račune o efektima „mnogobrojnih službenih putovanja u inostranstvo, na koje je vodio svoje istomišljenike“. Selektivno je dodeljivao sponzorstva i donacije, pa tako „i ortakovom ocu platio pola miliona dinara da reklamira Vodovod“, tvrdi se, bez preciznijih podataka o ovakvom poslu. Na čelu Andrejevićeve privatne firme „Prohrom“ nalazi se njegov šef protokola u Vodovodu i partijski saborac Marko Stanković, tvrdi se, i podseća da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv Andrejevića, jer je šest meseci rukovodio i javnim i privatnim preduzećem.

Sindikat tvrdi i da je direktor Vodovoda navodno zaposlenima godinama nije poštovao Uredbu Vlade da vrednost jednog radnog sata u preduzeću ne sme biti niža od 121 dinar. On je, tvrdi se, velikom broju zaposlenih samoinicijativno i bez ikakvih kriterijuma ili obrazloženja smanjio koeficijent, a time i zaradu. Obrazloženja nije bilo ni kada je „smenio stotinak odgovornih i stručnih radnika“. Zapošljavao je, međutim, svoje prijatelje, a višu stručnu spremu priznavao samo svojim pristalicama, tvrdi se u ovom saopštenju.

„Direktor Andrejević je prvi u istoriji koji je pisanom naredbom zabranio odlazak članovima sindikata na glavni protest u Beogradu, organizovan povodom donošenja Zakona o radu, uz pretnju sankcijama. Bilo je zabranjeno uzeti zarađeni dan ili dan od godišnjeg odmora, pa čak i dan bolovanja. S druge strane, tokom upravljanja preduzećem, više puta je odobravao plaćeni dan svim zaposlenima koji su odlazili širom Srbije na skupove podrške stranci kojoj pripada (SNS, p. a.), što je direktno kršenje Zakona o radu, navodi se u otvorenom pismu ovog sindikata.

Andrejević: To nije stav sindikata

Dejan Andrejević rekao je da dopis koji je upućen medijima „nema delovodni broj, niti pečat, pa je neprihvatljiv“. „U ovom slučaju radi se o ličnom stavu jednog čoveka, koji je i tvorac teksta, čija sadržina, pored toga što obiluje neistinama i obmanama, ne predstavlja stav zaposlenih i članova sindikata, već pojedinca koji je upotrebio logotip jednog od sindikata u JKP “Naissus’, rekao je Andrejević za Južne vesti, ne navodeći o kom „čoveku“ je reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari