Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: Izmene Zakona na štetu zaposlenih, bezbednost i dalje ugrožena 1Foto: Ana Milošević/Danas

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je danas saopštio da izmene zakona koje predlaže Ministarstvo prosvete i o kojima se vodi javna rasprava, ne obezbeđuju nijedan dodatni mehanizam zaštite ili unapređenja bezbednosti u školama.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je ranije da je u fokusu izmena Zakona o visokom obrazovanju „nasilje kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole“.

Ministar je ocenio da je i do sada bio dobar zakonodavni okvir i istakao da je među devet tačaka predloga uvođenje ocenjivanje vladanja, da se ta ocena stavi u isti rang sa ostalim ocenama i da ulazi u prosek čime će se „afirmisati vaspitna uloga škole, pored obrazovne“.

Naveo je da je novina i uvođenje društveno korisnog rada koji „ne treba da bude prihvaćen kao kazna, već kao prevencija za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti“.

Međutim, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je pitao kakva je korist od toga da ocena iz vladanja ulazi u ukupni prosek kada će, kako tvrde, većini prestupnika čak i umanjena ocena iz vladanja biti jedna od najviših.

„Izmene zakona koje predlaže Ministarstvo uz pomoć svojih omiljenih sindikata, idu na štetu zaposlenih u školama, jer se procedure komplikuju i nastavni kadar dobija dodatne administrativne obaveze, dok im bezbednost i dalje ostaje jednako ugrožena“, ukazao je Sindikat.

Podsetili su da su nakon incidenta u Trsteniku prošle godine, Ministarstvu prosvete 12. decembra  uputili predlog poželjnih i korisnih izmena postojećih propisa, koji je bio rezultat diskusije članova sindikata i njihovih kolega u zbornicama širom Srbije.

Naveli su da su predložili uvođenje nekoliko nivoa suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje i predložena je izmena Zakonika o krivičnom postupku preciznijim definisanjem krivične odgovornosti za punoletne učenike, starije maloletnike i roditelje u slučaju napada na zaposlenog u ustanovama obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari