"Ni časile nismo da pružimo prvu pomoć utopljeniku": Niške heroine, doktorka i medicinska sestra, o drami koju su imale na letovanju u Grčkoj 1Foto: Privatna arhiva

Za doktorku Katarinu Stošić i medicinsku sestru Aleksandru Nikolić spasavanje života građanima Niša i okoline je svakodnevnica jer su zaposlene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu.

Njih dve, koje su i kume, nisu ni sanjale da će postati poznate po tome i van granica Srbije.

Da život piše romane pokazalo se i tog 3. avgusta na plaži u grčkom letovalištu Stavros, kad su Katarina i Aleksandra, na tek započetom odmoru, morale da se vrate u svoju svakodnevnicu i pomognu grčkom državljaninu koji se utapao u moru ndaleko od njih.

„Ne, nismo ni na trenutak razmišljale da li da pružimo prvu pomoć čoveku koji je bio u jako lošem stanju. Ja sam doktorka, a Aleksandra je medicinska sestra uvek i svuda, ne postoji za nas odmor na kome nećemo pružiti medicinsku pomoć“, priča doktorka Katarina.

Ona se priseća da je miran i bezbrižan dan na plaži, koji su provodile sa svojom decom, prekinula gužva na obali.

„Pričala sam sa svojom kumom Aleksandrom, kad sam čula viku i shvatila da je nekome potrebna medicinska pomoć. Naš policajac, koji je takođe bio tu na odmoru, Dejan Bogosavljević je izvukao utopljenika na obalu, stavio ga na bok, a ja sam počela kompresiju želuca, kako bi izbacio vodu. Taj stariji čovek bio je modar, bez svesti, nije disao… Spasilac je doneo bocu sa kiseonikom na koji smo ga priključile“, kaže doktorka.

Aleksandra je u međuvremenu donela Katarininu lekarsku torbu, ali nisu mogle čoveku da otvore venski put, odnosno da mu plasiraju braunilu u venu, jer nemaju pravo da se bave medicinskom delatnošću bez neophodne licence za inostranstvo.

„Pacijent je nakon reanimacije počeo da diše, imao je normalan puls i pritisak, ispričao je, uz pomoć prevodioca, šta se desilo, kao i da je u Stavrosu bio na odmoru kod rođaka. Najvažnije je da smo ga stabilizovali do dolaska Hitne pomoći, koja ga je odvezla u bolnicu u Solunu“, zadovoljno kaže doktorka.

Ni za Aleksandru nije postojao nijedan trenutak oklevanja da li da pomogne čoveku u nevolji.

„Dugo, već 16 godina, svakodnevno se nalazimo u situacijama da spasavamo nekome život. I nikada čovek ne ogugla, ne može to da bude rutina, ali je svaki put velika sreća i zadovoljstvo kad spasimo nekome život“, skromno priča medicinska sestra.

Iako ove dve heroine iz Niša ne smatraju da su uradile ništa posebno, već su, kako kažu, samo radile svoj posao, srećne su što su spasile život tom čoveku.

„Posebno nam je bilo drago što nam je u znak uvažavanja vlasnica kafea na plaži ostavljala ležaljke u prvom redu i što su nam se Grci, koji su znali za taj događaj, obraćali sa velikim poštovnjem. Na nas dve su najponosnija naša deca jer su gledala kako spasavamo život čoveku. Posebno moja ćerka koja je upisala Medicinsku školu i kojoj smo najveći uzori moja kuma i ja“, priča Aleksandra.

 

Ćerka zaslužna za „slavu“ u Srbiji

Aleksandra Nikolić kaže da njih dve nisu očekivale da će ovaj događaj, po kojem će pamtiti ovogodišnje letovanje, dobiti takav publicitet u Srbiji.

„Tek kad smo se vratile sa letovanja u Srbiju videle smo koliko ima komentara na to šta smo uradile. Za sve, odnosno za našu slavu je kriva moja ćerka koja je u dogovoru sa policajcem Bogosavljevićem objavila informaciju o ovom događaju na društvenim mrežama“, kroz smeh priča Aleksandra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari