Ni grip, ni kovid: Koja je najčešće registrovana zarazna bolest u Beogradu? 1Foto: Shutterstock / Natalia Mels

Izveštaj Zavoda za javno zdavlje Beograda za januar ove godine pokazao je da najčešća registrovana zarazna bolest u prestonici nije bio ni kovid 19 ni grip.

Prema podacima iz izveštaja procentualno najviše je zabeleženo slučajeva varičela.

U Beogradu je u januaru registrovano 3,462 slučajeva zaraznih bolesti, a među njima su dominirala respiratorna obolenja, koja su činila 97 odsto svih slučajeva.

Među svim zaraznim bolestima procentualno je bilo najviše varičela – 40 odsto, odnosno 1,457 slučajeva. Slede kovid sa 810 slučajeva, odnosno 23 odsto, i grip sa 516 slučajeva, odnosno 14,9 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine, primećuje se veći broj slučajeva respiratornih bolesti ali i dalje manji nego 2021. godine, kada je zbog brzog širenja kovida bila preko 24,000 obolelih.

U pojedinim državama vakcina protiv varičela je obavezna dok je u drugima preporučena.

U Srbiji vakcinu protiv varičela mogu primiti osobe koje nemaju prethodni imunitet. U određenim slučajevima vakcina je dostupna o trošku RFZO-a.

Prema trenutnim propisima, vakcinu protiv varičela o trošku fonda bi trebalo da mogu da prime žene koje planiraju trudnoću, deca u šestom razredu koja nisu prethodno stekla imunitet, kontakti obolelog koji mogu biti posebno ugroženi i to najkasnije pet dana od izloženosti infekciji, kao i oboleli od određenih hroničnih bolesti.

Dato preko 2,500 kovid vakcina
Izveštaj gradskog zavoda pokazuje i da je u Beogradu u januaru dato ukupno aplikovano 2,567 doza vakcine protiv kovida 19, i to 339 monovalentnih Fajzer vakcina, 213 bivalentnih Fajzer vakcina, 121 Sinofarm vakcina, kao i 1,894 Modernine bivalentne vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari