Ni javni tužilac nije tvrdio da je optuženi Mrđa osuđen za bilo šta u Mađarskoj 1

Advokat Zoran M. Živanović u ime svog branjenika Sergeja Mrđe uputio je demanti listu „Danas“ zbog dva teksta „Drecun: „Koluviju i Mađarska dovodila u vezu sa drogom“ i „Tužiočev kec iz rukava“.

 

Na osnovu člana 83. Zakona o javnom informisanju i medijima, kao punomoćnik Sergeja Mrđe iz Banja Luke, sada u pritvoru Višeg suda u Beogradu, podnosim sledeći

ODGOVOR NA INFORMACIJU

Dana 22.9.20222. godine u broju 9107 dnevnog lista „Danas“ na strani 6 objavljen je tekst sa Nadnaslovom „Nastavljeno suđenje za Jovanjicu 1“, naslovom Drecun: „Koluviju i Mađarska dovodila u vezu sa drogom“ i podnaslovom „Prvooptuženi išao preko graničnog prelaza kolima u kojima su pronašli drogu“.

U tekstu se navodi pored ostalog „On (Drecun) je sudskom veću predao prevod presude Okružnog suda u Segedinu kojom su zbog neovlašćene trgovine kanabison osuđeni Sergej Mrđa i Marko Bukvić. Naime, njih dvojica su 2011. godine uhapšeni prilikom ulaska u Mađarsku kada je u tajnim pregradama u njihovom vozilu pronađeno više od 25 kilograma marihuane.“

Istog dana na portalu „Danas“ u 14:47 sati objavljen je tekst pod naslovom „Tužiočev kec iz rukava“ novinara Vuka Jeremića.

U tekstu se izveštava o suđenju u predmetu „Jovanjica 1“ te se između ostalog navodi:

“U trenutku kada su svi svedoci zakazani za taj dan već bili ispitani postupajući zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun sudu je predao dokumentaciju koja baca nimalo laskavo svetlo na prvoooptuženog Predraga Koluviju. Naime, u pitanju je prevod presude Okružnog suda u Segedinu kojom je Koluvijin saradnik Sergej Mrđa osuđen zbog pokušaja da na teritoriju Mađarske unese više od 25 kilograma kanabisa. “

i dalje

“U tom dokumentu iz 2013. godine Koluvija se dovodi u vezu sa Mrđom i Markom Bukvićem, koji su osuđeni za trgovinu marihuanom.” 

Uz napomenu da ni javni tužilac na glavnom pretresu nije tvrdio da je navedenim presudama opt. Sergej Mrđa osuđen za bilo šta, ukazujem da su citirani delovi ove informacije u odnosu na Sergeja Mrđu neistiniti i narušavaju kako njegovo dostojanstvo tako i njegovu pretpostavku nevinosti.

Naime i prvostepeni i drugostepeni sud u Segedinu oslobodili su optužbe Sergeja Mrđu dok mu je sud u Segedinu svojom, presudom 2.Pf..20.704/2015/4 od 6. marta 2015. godine, dosudio nanaknadu štete zbog neosnovanog držanja u pritvoru iznos od 7,500.000 forinti sa kamatom.

Dosuđenu sumu na ime naknade štete zbog neosnovanog pritvaranja opt. Sergej Mrđa je primio preko svog advokata Bene Zoltana ukupno 8,241.430 forinti i potom ga uneo u Republiku Srbiju.

Za dokaz svojih navoda prilažem.

Dokaz: Overeni prevod od sudskog tumača za mađarski jezik izreke presude Sreskog suda u Segedinu 17.B, 2076/0/2012/55 od 19. septembra 2013, pismeno izrađene 17.11.2013. godine sa priloženim originalom na mađarskom jeziku.

Dokaz: Overeni prevod od sudskog tumača za mađarski jezik izreke presude Sreskog suda u Segedinu 2.Pf..20.704/2015/4 od 6.marta 2015. godine.

Dokaz: Potvrda banke od 1.7.2015. godine na mađarskom jeziku po potrebi biće predvedena kod sudskog tumača.

Dokaz: Zapisnik o prenosu fizički prenosivih stvari od 6.7.2015. godine o prenosu iznosa od 6,000.eura i 450.000 mađarskih forinti.

Navedenom neistinitom informacijom da je Sergej Mrđa osuđen pred mađarskim sudovima zbog pokušaja krijumčarenja 25 kilograma opojne droge mada je pravnosnažno oslobođen optužbe narušava se ne samo njegovo pravo ličnosti već i pretpostavka nevinosti, pošto je protiv njega u toku krivični postupak u predmetu „Jovanjica“.

Zato Vas pozivam da u smislu člana 83. st. 1. i 87. st. 1. Zakona o javnom informisanju i medijima objavite ovaj odgovor u štampanom izdanju lista „Danas“ na istoj stranici na kojoj je objavljen citirani tekst, kao i na portalu „Danas“-a.

Beograd, 23.9.2022. godine

Branilac Sergeja Mrđe

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari