Iako su gradskom parlamentu uputili peticiju za formiranje mesne zajednice u svom naselju, meštani Mišićeva je ipak neće dobiti, jer taj predlog nije ni uvršten u dnevni red na poslednjoj sednici subotičke skupštine. Obrazloženje zbog čega se ova tačka nije našla pred odbornicima nije dato, osim informacije da predlog nije prošao ni na sednici Saveta za usaglašavanje, koji je jednostavno odlučio da to neće ići na skupštinu.


Želja da dobiju svoju mesnu zajednicu kako ne bi morali zbog mnogih administrativnih poslova odlaziti u Suboticu po odobrenje, ali i kako bi raspolagali sa više sopstvenih sredstava, postoji u Mišićevi već duže vreme, kao što postoje i ideje da se u pojedinim većim naseljima poput Palića i Bajmoka formiraju opštine, nakon što je Subotica dobila status grada. Ta vrsta decentralizacije lokalne uprave bila je i jedno od predizbornih obećanja mnogih stranaka na lokalnim izborima, i istovremeno argument za dobijanje statusa grada. Status grada je dobijen pre nekoliko godina, ali ni prethodna lokalna vlast, koju su činili SVM u koaliciji sa DS, ni sadašnja, DS u koaliciji sa DSHV i DSS, nisu (bili) voljni sve dosad da se pozabave tim pitanjima.

Zahtev građana Mišićeva je uz peticiju građana ovog naselja Skupštini dostavio odbornik SVM Jene Maglai još u oktobru ove godine, ali će on očito sačekati neka bolja vremena. Nešto ranije su i SPO i stranka Savez bačkih Bunjevaca, kao i Srpska napredna stranka podsetili na potrebu decentralizacije i formiranje opština, te ovakvu odluku Skupštine o ignorisanju zahteva meštana Mišićeva tumače kao nepostojanje volje da se započne decentralizacija.

Do sada su, inače, građani Palića, Šupljaka, Hajdukova i Bačkih Vinograda, naselja koja imaju status prigradskih mesnih zajednica, inicirali javnu raspravu o dobijanju statusa opštine, a za to su zainteresovani i meštani Bajmoka i Čantavira. Oni smatraju da su njihovi građani zapostavljeni kada je u pitanju podela budžetskih sredstava, te da bi se njihove zajednice mnogo više razvijale kada bi raspolagale sopstvenim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari