Niš: Ni posle skoro pola godine Grad nije počeo konkretno da rešava stambeni problem porodica postradalih u požaru 1Foto: Niš moj grad

Miodrag Stanković, odbornik opozicione odborničke grupe Niš moj grad, podneo je odborničku inicijativu u kojoj zahteva hitno rešavanje stambenih problema deset porodica koje su pre pet i po meseci ostale bez krova nad glavom u požaru koji je progutao montažne kuće u Ulici Aleksandra Medvedeva.

Stanković je u odborničkoj inicijativi predložio dva konkretna rešenja- da Grad oštećenim porodicama da deset gradskih stanova u zakup bez naknade, u Ulici Majakovskog, a po modelu koji je korišćen za porodice iz Mramora i Кrušca koje su zbog klizišta ostale bez svojih kuća, ili da se na nekoj gradskoj parceli izgadi zgrada u kojoj će oštećene porodice dobiti stanove.

Stanković, koji je sa nekim od porodica juče obišao zgarište, podsetio je da su predstavnici gradske vlasti neposredno nakon požara obećali da će porodice dobiti na trajno korišćenje gradske stanove po subvencionisanim cenama, a da je sve okončano dodelom jednokratne novčane pomoći od 250 hiljada dinara.

– U noći kada se desila paljevina, gradonačelnica Niša, zamenica gradonačelnice, predsednik Opšine Crveni Krst, predstavnik Roma, obećali su nam trajni smeštaj. Posle određenog vremena neki su bili smešteni u Sigurnoj kući, neki u „Mari“, neki kod rođaka, prijatelja, ko se kako snašao. Nakon toga, ponudili su nam socijalne stanove na korišćenje na dve godine, uz plaćanje kirije- rekle su Vesna Stojanović i Neda Stefanović, ispred deset porodica koje su ostale bez svojih domova, koje su sa Stankovićem obišle tu lokaciju.

One su dodale da je nakon toga njihovoj komšinici dat na korišćenje jedan socijalni stan koji je bio neuslovan, o čemu je ona obavestila javnost, zbog čega se gradonačelnica Dragana Sotirovski „naljutila i rekla kako neće biti stanova ni za koga“.

– Od Grada smo onda dobili 250 hiljada dinara, od Opštine Crveni Krst 100 hiljada, a od Opštine Medijana 20 hiljada dinara. Sa tim parama ne možemo ni kiriju i troškove da platimo. Pozvali smo odbornika Miodraga Stankovića, da nam pomogne u našoj borbi za normalan život- kazale su one.

U požaru 8. aprila bez krova nad glavom ostalo je deset porodica, odnosno oko 40 ljudi.

Montažne barake koje su izgorele pripadaju preduzeću u stečaju „Građevinar“, korišćene su za smeštaj radnika i opreme tog preduzeća, a u njima su kao korisnici živele porodice slabijeg imovinskog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari