Nihat Biševacfoto FoNet/UNOPS

Skupština Novog Pazara izabrala je danas člana Sandžačke demokratske partije (SDP) Nihata Biševca za gradonačelnika, što će mu biti treći mandat na čelu tog grada, a za njegovog zamenika izabran je Vladimir Marinković iz Srpske napredne stranke (SNS).

Biševac je prvi put za gradonačelnika izabran 2016. godine, a u biografiji dostavljenoj odbornicima navodi se da je rođen 9. januara 1964. godine u Novom Pazaru i da je završio Ekonomski fakultet u Prištini.

Radio je kao profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi, bio je direktor Sportskog saveza Novog Pazara, kao i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u ovom gradu.

Odbornica opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) Sadika Džanković rekla je da su očekivali drugog kandidata za gradonačelnika jer Biševac, kako je ocenila, za dva mandata nije uradio ništa kako bi poboljšao život građana Novog Pazara.

„Novi Pazar je ruiniran, građani loše žive. Gospodin Biševac za dva mandata nije ukoritio reke, nije oslobodio trotoare za pešake i majke sa decom, nije rešio problem zagađenog vazduha, niti urbanistički haos“, poručila je Džanković.

Odbornik SDP Armin Mehović kazao je da kritike opozicije nisu osnovane i da Novi Pazar za vreme dva mandata Biševca nije ruiniran, već da je zapravo u tom periodu napravljena pozitivna klima za život.

„Ne vidim uopšte kako je tako nešto moglo da se kaže. Za vreme mandata Nihata Biševca renovirane su škole ‘Desanka Maksimović’ i ‘Bratstvo’, rekonstruisani putevi ka Raški i Tutinu, izgrađena je sportska infrastruktura, nova toplana na biomasu koja je zamenila toplanu na mazut u centru grada, formirana Komunalna milicija“, istakao je Mehović.

Biševac je nakon izbora rekao je da su u prethodnom periodu bila obavljena rekordna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, turizam, kao i u putnu infrastrukturu, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, zbog čega je, kako je kazao, Novi Pazar postao mnogo bolje mesto za život.

„To je pokazao i popis stanovništva, Novi Pazar je grad koji raste i u koji se ljudi doseljavaju. Treba još da se radi, ne mogu se za 10 godina rešiti stogodišnji problemi“, rekao je Biševac.

Najavio je nova ulaganja u putnu infrastrukturu, izgradnju puta do Duge Poljane i brze saobraćajnice do Kraljeva, završetak i opremanje Inovativnog „Smart city centra“, preteče tehnološkog parka, otvaranje novog vrtića „Naše dete“ i rekonstrukcije ostalih objekata Predškolske ustanove „Mladost“, kao i izgradnju Omladinskog centra, završetak dalekovoda od Kraljeva i izgradnju novih trafostanica u naseljima gde je to potrebno.

Zamenik gradonačelnika Marinković je rođen 6. novembra 1977. godine u Novom Pazaru i završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Profesionalnu karijeru započeo je u jednoj banci, da bi od marta 2007. godine počeo da radi u Pravnoj službi i vrši funkciju zamenika direktora „Gradske čistoće“.

U decembru 2018. godine izabran je za vršioca dužnosti direktora „Gradske toplane“, a za zamenika gradonačelnika Novog Pazara u novembru 2021. godine.

Za članove Gradskog veća, na predlog liste „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“ izabrani su Ensar Škrijelj, Vahidin Melajac, Denisa Curić, Aladin Zećirović, Albin Šabotić i Latif Đerlek, a „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“ Nikola Jolović, Nikola Milenković i Tihomir Ratković.

Bez pozicije u gradskoj vladi ostali su Mirsad Jusufović, Ulfeta Demčović, Hanefija Brničanin i Pemba Džanković iz SDP, Fevzija Murić iz Stranke za Sandžak i Milica Glođović iz Srpske napredne stranke.

Sednicu Skupštine napustili su odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, nakon što je vladajuća većina odbila da se u dnevni red današnjeg zasedanja uvrste njihovi predlozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari