"Niko Garone" urednici Drugog programa Radio Beograda Miški Knežević 1Foto: Podunavlje. info

Nagrada “Niko Garone”, koja se dodeljuje za posebno angažovanje novinara, redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ustanovljena od strane pozorišta PATOS iz Smedereva pre pet godina, ove godine će pripasti Miški Knežević, novinarki i urednici Drugog programa Radio Beograda.

To je odluka komisije za dodelu nagrade, koja se sastoji od svih prethodnih dobitnika – Redakcija Kulturnog dnevnika RTS-a, Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović, redakcija Kulturnog dodatka lista Politika, zatim Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika i Sonja Ćirić, novinarka nedeljnika Vreme.

“Miška Knežević, urednica na Drugom programu Radio Beograda, više od tri decenije svakodnevno, posvećeno i znalački izveštava o svim događajima iz oblasti pozorišta.

U životu tiha, u profesiji nenametljiva, Miška besprekornom dikcijom neguje profesiju novinara posvećenog kulturi. Za njom je na stotine prikaza pozorišnih predstava, intervjua sa umetnicima, autorskih radio-emisija. Na svakom pozorišnom događaju možete je videti kako diskretno, sa diktafonom u ruci vreba sagovornike ili se iz nekog tihog ugla uključuje uživo u program. Ako je događaj po danu dođe u Sport Bili izdanju, sa kačketom na glavi, uvek užurbana da sve stigne na vreme. Uveče preko ramena prebaci svilenu ešarpu, jer događaju priliči elegancija. Miška je radilica i kada obavlja jednostavne novinarske zadatke i kada uređuje i vodi ozbiljne tematske emisije. Nema potrebu da se razmeće znanjem, ali ume da znalački vodi razgovore o pozorištu i sagovornike navodi da joj kažu i šta ih nije pitala. Miška je od one stare dobre novinarske fele što znalački i pažljivo prikuplja i pedantno slaže i plasira informacije poštujući svoje slušaoce. Jako je dragocena za pozorišnu umetnost jer izveštava sa svih, ali baš svih događaja. Nikoga ne favorizuje, nikome ne podilazi, a poštuje sve koji vredno stvaraju. Priznaćete, to je danas retkost.

U vremenu u kojem dominira tabloidno, novinarstvo, puno bespotrebnih skandala, novinari kao Miška su prava retkost i veliko blago. Zato joj, sasvim zasluženo, pripada ova nagrada”, navodi se u obrazloženju.

Nagrada “Niko Garone”, koja se dodeljuje za posebno angažovanje novinara, redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture, ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu PatosOFFiranje 2014. godine.

Svečano uručenje priznanja najavljeno je za petak, 6. decembar u 20 časova u velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, neposredno pre izvođenja predstave „Plastične bašte“ smederevskog pozorišta PATOS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari