Meštani sela Požeženo od 7. aprila drže pod blokadom divlju deponiju koja se nalazi u njihovom katastarskom posedu, a na kojoj je „Spider Serbia“ godinu i po dana unazad odlagao smeće i drugi komunalni otpad iz 26 mesnih zajednica opštine Veliko Gradište. Na Zboru građana uz prisustvo članova Saveta Mesene zajednice 19. aprila doneto je nekoliko odluka na osnovu kojih ovo selo želi da zaštiti svoje interese.


Kao prvo, da se divlja deponija odmah potpuno zatvori bez mogućnosti daljeg odlaganja smeća u cilju očuvanja životne sredine, obzirom da su njenim postojanjem u ovom obliku ugroženi vodotoci reka Pek i Dunav, turistička destinacija „Jaz“ na Peku i vodoizvorišta kojima se Veliko Gradište, dva sela i turističko naselje „Beli bagrem“ snabdevaju pijaćom vodom. U odluci se navodi da deponija ne ispunjava uslove postojanja na spornoj parceli skladno sa važećim zakonskim propisima (Zakon o upravljanju otpadom, Pravilnik o kriterijumima za određivanje lokacije i uređenju deponija otpadnih materijala, Zakon o ekologiji i Zakon o zaštiti životne sredine).

Ništa manje važnija odluka odnosi se na zahtev da „Spider Serbia“ na ime bespravnog korišćenja parcele za odlaganje komunalnog otpada otpiše sva dugovanja građanima i pravnim licima sa teritorije MZ Požeženo, kao i da povuče sve dosadašnje tužbene zahteve prema njima. Nadležnim opštinskim organima upućen je zahtev za određivanjem druge lokacije za deponovanje smeća, kao i da se povlači i stavlja van snage saglasnost data od strane ove Mesne zajednice opštini Veliko Gradište za ulazak na posed nepokretnosti radi sanacije i rekultivacije deponije na parceli 3580 KO Požeženo data 10. januara 2011. godine.

Zbor je doneo i odluku da se pozovu svi predsednici saveta mesnih zajednica opštine Veliko Gradište i upoznaju sa stanjem na deponiji, i da se tom prilikom iznađe rešenje od zajedničkog interesa. Odlučeno je da se blokada divlje deponije nastavi do ispunjenja zahteva, a sve odluke sa Zbora upućene su na adrese lokalne samouprave i državnih organa.

Prošlogodišnji „slučaj smeće“ ponovo potresa ovu podunavsku varošicu, kontejneri prepuni smeća ružna su slika uoči predstojeće turističke sezone. Vozila „Spider Serbie“ odnose smeće na deponije samo njima znane (Golubac, Kusiće, Lapovo…), ali će to uskoro saznati i po ko zna koji put da osete poreski obveznici ove opštine. Zbog sličnog problema, za 13 dana koliko im je u martu prošle godine bio onemogućen rad, vlasnici „Spider Serbie“ ispostavili su opštini Veliko Gradište račun u iznosu od 2. 278. 857 dinara. Prethodna vlast je pala na ovom ispitu, nova kao da nema pravih rešenja. U međuvremenu, zbog neizmirivanja obaveza u pružanju komunalnih usluga utuženo je preko 2 000 žitelja opštine Veliko Gradište…

-Umesto da rešava nastale probleme, predsednik Opštine Dragan Milić nam je na nedavnom sastanku pretio zavrtanjem slavina pijaće vode ako ne deblokiramo deponiju, kaže rezignirano Miša Branković iz Požežena. – Sramota za čoveka koji je na izborima dobijao 20 posto glasova iz našeg sela. Ništa nas neće zaustaviti da ostvarimo svoja prava, poslaćemo fotografije divlje deponije Evropskoj komisiji zelenih, a preko Insajdera B92 upoznaćemo širu javnost o tome kako se poštuju elementarna ljudska prava kada su u pitanju zaštita i očuvanje životne sredine. Smećari „Spider Serbije“ su u nekoliko navrata istovarivali smeće u rupama pored reke Pek na jednoj privatnoj parceli u Kusiću i tako direktno ugrozili vodoizvorište, a zna se da je to šira zona sanitarne zaštite. Kusićani su ih sprečili u tome i podneli krivičnu prijavu, ali njima ni to nije bilo dovoljno pa su dva kilometra od postojeće u našem ataru koju smo blokirali, otvorili novu. Ko im je dao saglasnost, pita se Branković, uz napomenu da su meštani Požežena odlučili da vrate kontejnere jer ne žele više usluge ove firme.

Podsećanja radi, Republička Komisija za zaštitu konkurencije prošle godine je za ugovor o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti između opštine Veliko Gradište i konzorcijuma „Spider Serbia“ iznela mišljenje da neke odredbe ugovora čine ozbiljnu pretnju nastanka štete i po sam Opštinski budžet i da istovremeno predstavljaju vid nedozvoljene državne pomoći. Pre toga, Opštinskom Javnom pravobraniocu tri odborničke grupe u SO Veliko Gradište uputile su zahtev da pokrene postupak za utvrđenje ništavosti ugovora.

-Postupak poveravanja komunalne delatnosti nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Takođe, u konkursnoj dokumentaciji nije prezentiran model Ugovora, što se utvrđuje iz izveštaja predsednika komisije Srđana Perića. Ugovor broj 501- 49/ 2009-01 od 27. 07. 2009. godine nije u skladu sa Odlukom SO Veliko Gradište broj 352- 13/ 2009- 01 od 13. 07. 2009. godine o izboru najpovoljnijeg ponuđača, jer je ovom odlukom povereno obavljanje komunalnih delatnosti bliže određenih u članu 1 ove Odluke, grupe ponuđača, po ugovoru o konzorcijumu „ Spider environmental servis“ Janina Grčka i „ Depo system“ Novi Sad, a u ugovoru je u konzorcijumu izvršioca označena i „ Spider Serbia“- Društvo sa ograničenom odgovornošću Borča, koja je i potpisnik ugovora, odgovor je Anele Jovanović, Opštinskog javnog pravobranioca.

Najbitniji je interes građana

-Mi smo u susretu sa čelnicima opštine Veliko Gradište samo izneli činjenicu da se prethodno rukovodstvo po nama ponašalo nedomaćinski, da li je Ugovor štetan, to će se dokazati na sudu. U svakom slučaju problem koji datira već duže vreme u Gradištu građanima ništa dobro ne donosi, samim tim da li je nešto štetno ili nije, to neće odneti đubre sa ulica Gradišta i dvorišta građana, pogotovo pitanje cene i načina na koji se to radi i sprovodi. Ja lično smatram da postoje načini za rešenje tog problema i mi ćemo kao Odbor za predstavke i predloge Skupštine Srbije apelovati na nadležne državne organe da malo ubrzaju procese koji su u toku, kao da se i svi ostali organi uključe kako bi Veliko Gradište zaista kao jedan turistički biser Srbije jednostavno bio tamo gde mu je i mesto, u nizu turističkih bisera Srbije. Naravno, sezona je na pragu, nikome nije drago da dođe u grad i vidi gomilu smeća, pogotovo građani Velikog Gradišta koji moraju da imaju jednu čistu situaciju ispred sebe. Odgovornost je i rukovodioca lokalne samouprave, odgovornost je izvođača radova koji je dobio posao po tom ugovoru, ma kako ga dobio, i naravno, odgovornost je i na nama koji smo dobili predstavku građana Velikog Gradišta da preduzmemo određene korake. Mi ćemo u narednom periodu učiniti sve što je u našoj moći, a već nakon prvomajskih praznika pozvaćemo predstavnike izvođača koji su na konkursu dobili ovaj posao da dođu u Skupštinu Srbije na jedan ozbiljan razgovor, skrenuti im pažnju da nije sve u ekonomskom interesu, da ima nešto i u interesu građana, da su u pitanju ipak bezbednost i ekologija, a pre svega zaštita zdravlja građana zbog čega i oni moraju da imaju razumevanja. Pokušaćemo da budemo medijatori u ovom sporu što bi po nama bilo pravo rešenje nekakvog kompromisa, dogovora, u interesu građana pre svega, naglasio je Saša Dujović, predsednik Odbora za predstavke i predloge Skupštine Srbije prilikom nedavnog susreta sa čelnicima opštine Veliko Gradište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari