Niko se ne pita zašto odlaze profesori

Zašto podržavam proteste: Snežana Rakić, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Ljudi iz Srbije odlaze u inostranstvo da zive, podizu porodicu, rade, sticu priznanja. Sve to bi mogli i u Srbiji ako bi situacija bila drugacija. Nedostaje svakodnevni posten odnos prema njima i okolini. Malo nas ocekuje da sutra zivimo bolje. Drustveni problemi se sve vise zaostravaju. Zaposljavanje, skolovanje, penzionisanje i ostalo izazivaju nerapolozenje i nesigurnost za buducnost. Ispiranje mozgova je glavni posao mnogih medija. Politicari i politika se ne menjaju. Vlast i opozicija su okupirani istim ljudima vec tridesetak godina. Bez njihove redovne zamene nema ni poverenja u politicki sistem. Zivot postaje sve vise zavisan od toga ko te stiti i gura, sto nije lose ako se zasniva na postenju i kvalitetu. Medjutim, danas je mnogo vaznije kojoj politickoj orijentaciji pripadas, koga mozes da pozoves kada si u (kriminalnom) problemu ili ti treba pomoc u normalnim situacijama. Naravno, to sve dosadi posle nekog vremena i gradjanin se spakuje i ode. Sve ovo se odnosi na celokupno gradjanstvo, od nezaposlenih do profesora, sa izuzetkom politicara i njihove bliske okoline i zastite za koje nikad nismo culi da su se iselili (osim Miloseviceve porodice, sto je bilo razlog za radost, ali kratkotrajnu). Ja ne vidim svetlost na kraju tunela, iako je stalno trazim. Otisao sam sa porodicom.

    1. Brko, sve si lepo rekao, i važi i za moju porodicu. Samo bih dodao da je potrebno da se u Srbiji politika otkači od emocija. Manipulacija emocijama je ono što se stalno radi, od strane svih, kao mnogo jeftinija zamena za poštene odnose i poštenje uopšte… U politici se radi o interesima, ali ne treba više da se radi samo o interesu političara koji manipulišu emocijama, već i o interesima zastupanih, tj. građana. To pre svega znači da građani treba malo više da razmišljaju o svojim interesima, i da po tom osnovu ocenjuju političke opcije

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.