Ninić: Istina o 'Pandi' nanela bi Vučiću politički gubitak 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće ništa preduzeti kako bi se otkrili nalogodavci, organizatori i izvršioci zločina u pećkom kafiću „Panda“, jer bi zbog toga u političkom smislu mogao da bude na gubitku.

Ninić je agenciji Beta kazao da je Vučić šest godina odbijao da primi na razgovor roditelje ubijene dece, koji su tražili od predsednika da im saopšti sve detalje s kojima raspolaže o masakru u pećkom kafiću, a koji se dogodio 14. decembra 1998. godine.

„Vučić sve vreme neće da primi roditelje na razgovor jer od toga može da ima političku štetu i mislim da on sada, prolongiranjem, traži adekvatnu komunikacionu strategiju. To podrazumeva da protokolarno obavi razgovor, koji mu uopšte nije prijatan, a da suštinski ništa ne preduzme i da svakako u političkom smislu ne bude na gubitku“, ocenio je advokat.

Ninić podseća da, kada je Vučić 2013. godine izjavio da iza ubistva u „Pandi“ ne stoje Albanci, „tada se grčevito borio za sve poluge vlasti i njegova pozicija i uticaj nisu bili ni približni ovoj količini vlasti koju danas ima“.

„Tada je, lukavo i perfidno, trebalo poslati potpuno drugačije signale i domaćoj i međunarodnoj javnosti, da su relikti prošlosti završili svoje karijere, a danas vidimo da to uopšte nije tako“, objasnio je advokat.

Prema njegovim rečima, Vučić je stvorio iluziju kod porodica ubijenih mladića da je on garant da će se zločin konačno rasvetliti.

„I nije slučajno da je te iste 2013. godine reaktivirao priču o ubistvu Slavka Ćuruvije, tvrdnjom da ga je ubila država“, smatra on.

Ninić naglašava da Vučić na ovaj način, s najviše funkcije u državi, uznemiruje javnost i ometa dokazivanje, „jer ukoliko zna ko su nalogodavci i izvršioci ovog zločina onda zna zašto deset godina nema optužnice i sudskog postupka“.

„Verujem da on zna apsolutno sve, jer je i formalno dugo bio koordinator službi bezbednosti i mogao je i tada, kao što može i sada da traži izveštaj o svemu što se dogodilo u ‘Pandi’ i nakon toga. Roditelji sve vreme njega vide kao adresu, umesto da to bude tužilaštvo. Na žalost, ne postoji tužilac koji bi snagom svog integriteta rasvetlio zločin u Peći i podigao optužnicu bez Vučićevog znanja i odobrenja“, ocenio je Ninić.

Zbog toga je, dodao je, „slučaj ‘Panda'“ pre svega političko pitanje, a ne pravno.

„Što više vremena prolazi, dokazi više blede, ali nema sumnje da službe bezbednosti pod ključem čuvaju dokumentaciju o tom slučaju. Nema sumnje da postoje dokumenta koja nisu u posedu tužilaštva, samo zato što bi se ugrozila država i pojedinci koji su u službi jednog režima posegli za subverzivnim metodama obračuna s Albancima, žrtvujući nedužne živote mladih ljudi“, istakao je advokat.

Na pitanje Bete da li se može očekivati da neko dobije status okrivljenog saradnika, Ninić je rekao da taj status može da dobije samo neko ko napravi aranžman s Vučićem, a potom se i formalno konvalidira kroz sudski postupak.

„Nakon prijema kod Vučića, roditelji žrtava bi trebalo da primene različite mehanizme pritiska na tužilaštvo kao instituciju i da traže prijem kod Tužioca za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužioca. Takav pritisak u ovom slučaju ne samo da je legitiman, već je i očigledno neophodan i bez njega će nastaviti sve da tapka u mestu“, kazao je on.

Ninić podseća da je istraga o masakru u „Pandi“ izostala duže od dve decenije i da je proteklo devet godina od kada je Vučić nagovestio da zna istinu koju država i institucije do danas kriju.

„To znači da se država, odnosno, relikti prošlosti u službama bezbednosti i partijski zarobljeno tužilaštvo, sve ove godine na najgrublji mogući način rugaju ljudskim životima i sudbinama“, zaključio je Ivan Ninić.

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih mladića i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Medjutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, je na TV Pinku rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Istraga o zločinu u „Pandi“ je pokrenuta tek u maju 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal i do sada je saslušano više od 40 osoba.

Roditelji ubijenih dečaka su se od 2017. godine deset puta uzalud obraćali kabinetu predsednika Srbije tražeći razgovor s Vučićem. Predsednik Vučić je u sredu obećao da će roditelje primiti do kraja januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari