Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Savetovalište za decu žrtve nasilja 1ASavetovaliste za decu žrtve nasilja: Foto Grad Niš

Niš će biti prvi grad u Srbiji, ali i u regionu, koji će imati savetovalište namenjeno deci koja su pretrpela neki vid nasilja, saopšteno je u Sigurnoj kući.

“Istrajni smo u tome da u skladu sa potrebama građana uvodimo nove oblike socijalne zaštite, uslugu personalnih asistenata preusmerili smo sa privatnih lica na našu ustanovu Mara, nedavno smo formirali Savet za borbu protiv nasilja na nivou grada, a sada i Sigurna kuća dobija dodatni sadržaj”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, prilikom obilska radova.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić izjavila je da će, iako u istoj zgradi, savetovalište biti zasebna celina u odnosu na deo Sigurne kuće gde se smeštaju žene žrtve nasilja.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će imati Savetovalište za decu žrtve nasilja 2
Foto: Sajt Grada Niša

“Pružaćemo terapeutske usluge deci žrtvama nasilja, psihoedukativnu savetodavnu pomoć njihovim roditeljima, a biće formiran i ekspertski tim od naših stručnjaka koji će raditi na prevenciji ponašanja koje može da dovede do nasilja”, rekla je Šćekić.

U proseku se godišnje za pretrpljeno nasilje Centru za socijalni rad u Nišu prijavi oko 200 dece odnosno roditelja, a centar će biti nadležan da ih uputi dalje u savetovalište gde će sa njima raditi terapeuti i psiholozi.

Direktorka Šćekić kaže da tretman po detetu najčešće obuhvata 16 do 20 razgovora u isto toliko sedmica, a da se stručno praćenje deteta nastavlja još dve godine.

Planirano je da Savetovalište za decu žrtve nasilja počne sa radom do 28. avgusta kada je i Dan Sigurne kuće.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari