Niš: Građani nisu znali gde da dođu da daju predloge o budžetu i GUP-u 1Foto: V. Torović

Građani koji su bili zainteresovani za javnu sednicu o izmenama Generalnog urbanističkog plana grada Niša od 2010. do 2025. godine, organizovanu kako bi oni mogli da iznesu primedbe i predloge, danas u podne vraćeni su sa ulaza u Oficirski dom, gde je sednica bila najavljena, i „poslati“ u Zavod za urbanizam.

Juče je i lokacija javne rasprave o nacrtu gradskog budžeta za sledeću godinu promenjena samo par sati pred njeno održavanje.

U Srpskom telegrafu, gde Grad Niš plasira svoje oglase, još 19. novembra objavljeno je da će javna sednica niške Komisije za planove, na kojoj će svi zainteresovani moći da iznesu predloge i primedbe na nacrt trećih izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Niša od 2010. do 2025. godine, biti održana danas u Oficirskom domu.

Deset dana kasnije, identični „poziv“ građanima objavljen je i na veb-sajtu Grada Niša, da bi oni danas bili vraćeni sa ulaza Oficirskog doma, uz obrazloženje da se taj prostor „kreči“ i da „nema grejanje“.

I, jučerašnja javna rasprava o najvažnijem aktu grada Niša – gradskom budžetu, održana je bez znanja značajnog broja građana, pošto je od 3. decembra na gradskom sajtu saopštavano da će se ona održati u Oficirskom domu, a samo par sati pre početka, na gradskom sajtu objavljeno je da će, ipak, biti upriličena u holu Gradske kuće.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je novinarima da je lokacija promenjena jer je „prethodne noći u Oficirskom domu došlo do havarijskog oštećenja grejanja, zbog čega je dosta hladno, a na raspravu dolaze i stariji ljudi”.

Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović je kazao za Danas da će NKD obavestiti resorno ministarstvo i međunarodnu zajednicu da u Nišu nije bilo javne rasprave o budžetu, već samo javne prezentacije nacrta budžeta, ocenjujući da je vlast od zahteva EU da građani više učestvuju u donošenju odluka napravila “igru” i “mimikriju”.

Jelena Milošević, čelnica niškog odbora Stranke slobode i pravde, dodala je za Danas da se javne rasprave u Nišu “fingiraju” i predstavljaju samo “predizbornu šaradu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari