Niš: Gradska toplana traži poskupljenje varijabilnog dela za sedam, a fiksnog dela cene za 18 odsto 1Foto: sajt Gradske toplane Niš

Gradska toplana Niš predložila je povećanje cene daljinskog grejanja, i to varijabilnog dela za sedam odsto, a fiksnog dela za 18 odsto.

Cene će biti uvećane kada ih odobri Gradsko veće, koje to još nije učinilo.

“Predložene cene iznose 6,09 dinara po kilovatčasu za varijabilni deo i 28,73 dinara po kvadratnom metru za fiksni deo. Još uvek ne znamo da li će ih Gradsko veće prihvati ili ne. Veće ima jednu od tri opcije- da nađe grešku u kalkulaciji predloženih cena, što ne verujem da je moguće, ili da cenu prihvati u celosti ili da odredi neku drugu cenu, s tim da razliku subvencioniše”, kaže direktor Gradske toplane Predrag Milačić.

Prema važećoj odluci o “nultoj” ceni, varijabilni deo cene sada iznosi 5,72 dinara po kilovatčasu, a fiksni deo 24,28 dinara po kvadratu.

Daljinsko grejanje u Nišu naplaćuje se po utrošku a ne po kvadraturi, pa računi nisu isti u oktobru, januaru ili junu.

Milačić kaže da će, ukoliko se usvoji nova cena, prosečan račun za stan od 50 kvadrata na nivou godine iznositi 1100 dinara po kvadratu, odnosno ukupno 55.000 dinara za celu godinu.

Račun za stan te kvadrature sada, dok cena nije uvećana, iznosi ispod 1000 dinara po kvadratnom metru, odnosno manje od 50.000 na godišnjem nivou.

U Beogradu, recimo, račun za stan od 50 kvadrata za celu godinu iznosi 71.600 dinara, dodaje on.

“Mi koristimo prirodni gas, a mazut ispod pet odsto. Imamo ugovorenu količinu gasa koja je dovoljna za celu grejnu sezonu. Na onim malim kotlarnicama koje još uvek koriste mazut, imamo zalihe i ugovorene količine isporuke koje su, takođe, dovoljne za celu sezonu. Generalno, pripreme za sezonu su u završnoj fazi i sve će biti gotovo do 1. novembra”, kaže Milačić.

On dodaje da obračunska grejna sezona traje od 1. avgusta ove do 31. jula naredne godine.

Period grejanja je od 15. oktobra do 15. aprila, sa mogućnošću da počne 15 dana ranije ili se okonča 15 dana kasnije.

Na sistemu daljinskog grejanja u Nišu nalazi se 28.281 stambenih objekata i 2.110 objekata poslovnog prostora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari