Niš: Nameštanje konkursa za najveće režimske medije? 1ilustracija Foto: wikipedija / Maxim

Grad Niš je za ovogodišnji konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa izdvojio 79 miliona dinara, propisujući gornji limit po projektu od 15 miliona.

Ukupan iznos budžetskih sredstava značajno je veći nego u prethodne četiri godine, koliko se konkursi raspisuju, a ovakav limit višestruko veći od maksimalnog iznosa po projektu koji opredeljuje Ministarstvo kulture i informisanja.

Internet portal Južne vesti i City radio su današnjim tekstovima i izjavama upozorili da je iznos od 15 miliona dinara previsoka svota za medijski sadržaj koji treba da se proizvede za sedam meseci, te da „ni EU ne daje toliki novac po projektu“.

Oni su naveli da takvo rešenje ukazuje na mogućnost „nameštanja“ konkursa za medije koji su vlasnički, finansijski i uređivački bliski vlastima, a posebno za one najveće, koji su u vlasništvu članova niške porodice Radomirović i porodice direktora BIA Bratislava Gašića, i koji su prethodnih godina dobijali ubedljivo najveći deo udžetskog „kolača“. Medijima bliskim vlastima je, recimo, prošle godine, od 54 miliona dinara pripalo oko 80 odsto ukupnih sredstava (42,8 miliona), a medijima u vlasništvu Radimirovića i Gašića čak oko 70 odsto (37,4 miliona).

– Izdvajanje velikog iznosa sredstava za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa je dobra vest jer budi nadu da će Nišlije za toliki novac biti dobro informisane, a veliki broj medijskih projekata dobiti budžetsku podršku.

Međutim, izuzetno visoki limit po projektu budi sumnju da to neće biti tako, već da će enormni iznosi završiti u medijima bliskim vlasti. Rezultati konkursa jasno će pokazati da li je sumnja opravdana i da li će Nišlije svojim novcem prioritetno finansirati medije koji su “miljenici Srpske napredne stranke“- kaže za Danas Vesna Torović, glavna urednica i direktorka internet portala Medijska kutija.

Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić danas nije odgovorio na pitanja našeg lista, među kojima su i da li su ukupan iznos budžetskih sredstava, kao i iznos po projektu, prilagođeni najvećim niškim medijima bliskim vlastima, te da li izdvajanje značajnog budžetskog novca ima veze sa evetualnim izborima u toku ove godine. Janić je prošle godine, kada je prvi put gornji limit po projektu značajno uvećan u odnosu na prethodni period, i iznosio devet miliona dinara, kazao da nije reč o „konkursu sa slikom“, već „nameri gradske vlasti“ da kvalitetni projekti i mediji koji stoje iza njih „zarade više para“.

Grupa niških medija, kao i Medijska koalicija, tada su bezuspešno zahtevali od gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da povuče konkursno rešenje o gornjem limitu po projektu jer „otvara sumnju da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša“. Južne vesti su odbile da prime dodeljeni iznos od 600.000 dinara, uz obrazloženje da ne žele da daju legitimitet fingiranom konkursu i korupciji.

Grad Niš je prethodnih godina uglavnom prednjačio među lokalnim samoupravama po budžetskim izdvajanjima za medijske projekte od javnog interesa. Na prvom konkursu, raspisanom 2015. godine, raspodeljeno je 57.235.000 dinara, 2016.- 68.205.000 dinara, a 2017.- 20.500.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari