Niš obara sopstvene rekorde u zagađnju vazduha 1Foto: Sajt grada Niša

Među 13 gradova u Srbiji u kojima su merenja Agencija za zaštitu životne sredine proteklih dana zabeležila visoke koncentracije čestica PM2,5 i PM10, je i Niš u kojem su u proteklih nedelju dana koncentracije tih čestica uglavnom bila iznad dozvoljenih vrednosti.

Niš je prošle nedelje oborio sopstveni neslavni rekord od početka grejne sezone pošto je merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ 29. decembra u 20 časova, zabeležila koncentraciju PM10 čestica od 348,75 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 241,22 mikrograma.

Nešto niže koncentracije, ali takođe daleko iznad dozvoljenih vrednosti izmerene su i 30. decembra, kada je koncentracija PM10 čestica bila 295 mikrograma, a PM2,5 čestica 216,03 mikrograma.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica PM10 i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim, dok koncentracija čestica PM2,5 ne bi smela da prelazi 25 mikrograma.

Merenja na mernicim stanicama kod škole „Sveti Sava“ i kod Instituta za javno zdravlje pokazuju da je vazduh u Nišu najčistiji tokom jutra i prepodneva, ali da nakon 14 časova koncentracije štetnih čestica PM10 i PM2,5 naglo počinju da rastu i da su posebno visoke od 16 sati do jedan sat iza ponoći.

Protekle nedelje u Nišu su koncentracije štetnih čestica bile iznad dozvoljenih vrednosti i tokom prepodneva.

U saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine objavljenom juče rečeno je da na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata.

Kako su naveli u toj agenciji, polje visokog vazdušnog pritiska nad centralnom i južnom Evropom, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha doprineli su zadržavanju visokih koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 u prizemnom sloju atmosfere što je razlog za prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari