Niš: Produžen pritvor dvojici Džonića zbog ubistva porodice Đokić 1Više javno tužilaštvo: Foto Viši sud Niš

Viši sud u Nišu produžio je pritvor za još mesec dana Goranu i Stefanu Džoniću koji su osumnjičeni za ubistvo tročlane porodice Ðokić iz Aleksinca, potvrđeno je u ovom sudu za Danas.

Goran Džonić i njegov sin Stefan terete se da su učestvovali u brutalnom ubistvu porodice Đokić u noći između 26. i 27. septembra prošle godine u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Prvooptuženom Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, dok je Stefan okrivljen za pomaganje u izvršenju teškog ubistva.

Obojica su okrivljeni za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva je bila predata Višem sudu na potvrđivanje, ali je sud vratio tužilaštvu radi otklanjanja formalnih nedostataka.

Advokat Filip Domazet, branilac Stefana Džonića, kazao je za naš list da je, po njegovim saznanjima, optužnica vraćena na doradu jer “Viši sud nije prihvatio da je Stefan Džonić izvršio krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva”.

“Pomaganje u izvršenju dela mora biti konkretno, a to nije ‘stavljanje na raspolaganje njegove kuće ocu Goranu’, koja se uzgred nalazi na očevom placu, pa mu je pristupačna”, rekao je on.

U dvorištu Stefanove kuće su, inače, pronađeni zakopani džakovi sa 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, a njegov otac se “nakon izvršenja dela oprao u kućnom kupatilu”.

Stefan, inače profesionalni vojnik, u noći ubistva bio je na poslu u bazi u Kopnenoj zoni bezbednosti, što su u istrazi potvrdile njegove kolege.

Prema izvorima Danasa, svi dokazi u istrazi ukazuju da je u ubistvu neposredno učestvovao samo prvooptuženi, a da je motiv koristoljublje.

Za ubistvo su bili osumnjićeni i Goranov drugi sin, Milan Džonić, kao i braća  Aleksandar i Kostadin Milošević, takođe iz Moravca, ali su oni pušteni iz pritvora i protiv njih nije podignuta optužnica.

Tela Gorana (57) i Gordane Đokić (56), kao i njihove ćerke Lidije (25), pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom zapaljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari