Niš: Sve više univerzitetskih profesora dobija prekršajne naloge zbog učešća u eko protestima 1Foto: Z. Miladinović

Sve više univerzitetskih profesora u Nišu dobija prekršajne naloge zbog toga što su učestvovali u blokadi saobraćaja tokom ekološkog protesta u ovom gradu, 4. i 11. decembra.

Onima koji su se javno oglasili tim povodom zajedničko je da ih policija nije legitimisala, te da smatraju da njihovi primeri treba da posluže za zastrašivanje svih građana.

Prema javno dostupnim podacima, prekršajne naloge dobili su dekan Pravnog fakulteta Goran Obradović, prodekanica tog fakulteta Anđelija Tasić, profesorka Ekonomskog fakulteta i funkcionerka Dveri Tamara Milenković – Kerković, profesor Fakulteta zaštite na radu Slobodan Milutinović.

Nezvanični izvori Danasa kažu da ih ima još, ali da su odlučili da plate prekršajnu kaznu i ne oglašavaju se.

U prekšajnim nalozima se kao dokazi da su se upravo oni protivzakonito “kretali po kolovozu” navode “neposredno opažanje ovlašćenih službenih lica” i “službena beleška”, što bi moglo biti problematično jer uniformisanih pripadnika redovne i saobraćajne policije na ovim skupovima nije bilo.

Odustvo policije potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz objašnjenje da ekološki protesti u Srbiji nisu prijavljeni, a da policija “ne može da učestvuje u protivpravnim, kriminalnim i ilegalnim aktivnostima”.

Dekan Pravnog fakuteta Obradović kazao je za Danas da nije platio kaznu već se odlučio da na osnovu prekršajnog naloga pokrene postupak pred Prekršajnim sudom.

On je ocenio da je to važno kako bi se saznalo kako je policija utvrdila da se radi o njemu kada ga nije legitimisala, te da li je na protestima ipak bilo policije koja je “neposredno opažala” i “službeno beležila” učesnike.

Važni su, kako kaže, i odgovori na pitanje da li je policija snimala njega i druge učesnike protesta, a ukoliko je to činila tajno – da li je za to imala neophodni nalog suda.

Trebao bi razjasniti i da li je korišćena legalna tehnologija za „prepoznavanje“ učesnika protesta, dodao je.

„Nisam dobila prekršajnu prijavu, ali ne isključujem mogućnost da mi ona stigne, jer vidim da ih i dalje šalju. Mogu samo da osudim podnošenje prekršajnih prijava protiv građana. To je zloupotreba policije. Podnošenje prijava protiv ljudi koji se načelno smatraju intelektualnom elitom, koji su od integriteta i ugleda, predstavlja poruku svim građanima: sigurno ćemo ih podnositi i protiv vas, pa odustanite  od protesta, okupljanja i svake akcije”, kaže za Danas Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta i učesnica protesta.

Ona dodaje da je “obaveza intelektualca” da brani neupitne vrednosti kada budu napadnute.

Odbrana zemlje, vazduha i vode je neupitna za sve, pripadao on “eliti” ili ne.

Pošto je svakom garantovano pravo na slobodno mišljenje i izražavanje stava, univerzitetskim profesorima je svakako mesto na ovakvim skupovima, zaključuje ona.

„Podnošenje ovakvih prijava predstavlja zastrašivanje i odmazdu prema univeritetskim nastavnicima, a generalno i prema ljudima iz javnog sektora. Jer, znam da su prijave dobili i neki rukovodioci javnih službi u Nišu. Naravno da se podnošenjem prijava protiv uglednih ličnosti i funkcionera šalje prilično jasna poruka i svima ostalima“, kaže za Danas Milenković – Kerković, koja nije platila kaznu već je podnela zahtev za sudsko odlučivanje.

Profesor Fakulteta zaštite na radu Milutinović, pak, kaže da je u zakonskom roku platio polovinu kazne, u iznosu od 2.500 dinara, iako mu je nejasno kako mu je stigao prekršajni nalog kada nije legitimisan.

„Koliko god bilo nepravdeno, platio sam je. Ne znam šta se ovakvim kažnjavanjem univerzitetskih profesora poručuje, ali pretpostavljam da je to vid zastrašivanja, ne samo nas, već svih građana, a na našim primerima“, kaže Milutinović za Danas.

On dodaje da je na protest izašao kao građanin, ali pre svega kao neko ko se bavi zaštitom životne sredine, o tome uči studente i radi projekte.

Naravno da sam protiv dolaska Rio Tinta i uništavanja prirode, kaže.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari