Niš: Zavod za transfuziju postigao rekord sa 27.000 davanja krvi od početka godine 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Za sedam meseci ove godine na području devet okruga na jugoistoku Srbije, 27.000 ljudi je dalo krv, što je najviše otkako je 1945. godine osnovan Zavod za transfuziju krvi u Nišu, rekao je danas direktor te zdravstvene ustanove Zoran Stanojković.

On je podsetio da na području devet okruga koje pokriva niški Zavod za transfuziju živi 1,5 miliona ljudi, a postoji 16 opštih bolnica i Univerzitetski klinički centar u Nišu.

„Imamo stabilne rezerve krvi, imali smo ih tokom čitavog leta, ali i pored toga stalno apelujemo da se akcije dobrovoljnog davanja kontinuirano odvijaju kako bi stalno imali dovoljno krvi“, istakao je Stanojković.

Krv može, podsetio je Stanojković, da se čuva i koristi samo 42 dana od uzimanja.

„Kako se završavaju godišnji odmori sve je veći broj pacijenata koji treba da se operišu. Bolje je da krv uvek bude kod nas u frižideru i da čeka pacijente, nego da pacijenti dolaze kod nas“, rekao je Stanojković.

Prema njegovim rečima, poslednji apel za prikupljanje krvi niški Zavod za transfuziju imao je aprila prošle godine kada se dogodila nesreća u rudniku, a nakon toga je uvek imao dovoljno rezervi.

Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi danas je organizovana u Skupštini grada Niša za zaposlene u Skupštini grada i gradskim upravama.

Stanojković je rekao da se akciji u Skupštini redovno odaziva 30 do 50 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari