Niška Kardiohirurgija pozvala ministarku da odustane od skraćivanja bolovanja koje prepisuje lekar opšte prakse: Interes pacijenata mora biti prioritet 1Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

Kolegijum Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš pozvao je Ministarstvo zdravlja da povuče predlog zakona koji će omogućiti da dužina trajanja bolovanja koje može dati lekar opšte prakse bude dve nedelje, umesto dosadašnjih dva meseca.

“Ovaj predlog otvara mnogo više problema nego što rešava pojedine zloupotrebe bolovanja koja postoje. Interes pacijenata mora biti na prvom mestu. Ovaj period od dve nedelje mora biti svakako duži”, navodi se u dopisu koji je ministarki zdravlja Danici Grujučić uputio kolegijum niške Kardiohirurgije, a potpisao direktor Klinike dr Dragan Milić.

U dopisu se navodi da se “gubljenjem poverenja u lekare koji predlažu bolovanja urušava zdravstveni sistem”, a da sadašnji predlog o trajanju bolovanja od dve nedelje dovodi do gubljenja tog poverenja od strane pacijenata, što u konačnom “ozbiljno uništava celokupni sistem Republike Srbije“.

Ministarka Grujičić je prethodno najavila da su već pripremljene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje bi na ovaj način trebalo da regulišu bolovanje.

Niška Kardiohirurgija pozvala ministarku da odustane od skraćivanja bolovanja koje prepisuje lekar opšte prakse: Interes pacijenata mora biti prioritet 2
Tviter nalog dr Dragana Milića

“Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne kao što je bio slučaj do sada- dva meseca”, najavila je ministarka i dodala da će nakon toga pacijenti morati da idu pred komisiju.

Izuzetak će biti, kako je kazala, onkološki pacijenti koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijenti koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije.

Ona je kazala da je predlog usledio jer je između ostalog privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari